WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Tuesday, January 28, 2014

Oh Labuan ..

Lawatan sambil belajar...

Mungkin cerita ni dah basi tapi MakLady nk share gak... TAK kira!!

Bagi mereka yang tak pernah ke Labuan ..mungkin fikir - apa yang ada kat sana. Hanya sebuah pulau?
Well... sememangnya Labuan is a pulau. Pusing mana mana pun jumpa kat situ jugak.....

Cuma mungkin bagi yang tak tahu .. Pulau Labuan pun ada daya tarikan nye ... selain makanan laut yang mewah tapi murah dan selain dari mutiara laut, rumpai laut yang berkhasiat, jualan barang bebas cukai kat bandar, macam jugak kalau kita ke Langkawi. tapi sedehnya, Labuan walaupun Wilayah Persekutuan ianya tak la sehebat Kuala Lumpur, Putrajaya maupun Langkawi. that's for sure. 
TETAPI....Labuan tetap ada keunikannya yang tersendiri.....

Contohnya.... Hanya di Labuan kita boleh lihat patung
hidupan laut yang jarang2 kita dapat lihat sekarang...
berada di tengah fountain ini - kuda laut (seahorse)

Atleast nanti dapat lah kita kenalkan binatang laut ini kepada anak cucu kita yang mungkin tak tahu apa itu, kudalaut. sebab bukan senang nak tengok kuda laut bersepah kat depan mata kita..yer dok...Sekurang kurangnya, walaupun sekadar arca ianya dapat memberi satu keunikan bandar Labuan yang tak de kat tempat lain... (mungkin.....??)

Mengunjung Muzium Laut Labuan menarik perhatian
kami yang disambut oleh pancutan air dan statue kudalaut
serta hidupan laut yang lain - sungguh mempersona...
Sebaik sahaja melangkah masuk ke ruang utama - kita akan
berada di kawasan ini. dimana lapang mata dan dada melihat
panorama laut yang terbentang luas sebelum masuk ke muzium.
Percayalah, jika anda ke Labuan, sila melawat Muzium Sukan Laut yang terletak di tengah bandar. 
Kalau dari tempat menginap MakLady tak de la jauh sangat. Walaupun macam muzium hidupan laut yang penah kunjungi, ternyata di sini ada kelainannya. Pendekata, bila berada di sini, dapat lah MakLady
kenal hidupan laut dengan lebih dekat....Selain dari ikan, yang berbagai jenis
pengunjung juga dikenalkan dengan kehidupan laut melalui pameran sentuh...



Pameran Sentuh tu apa yer? ... haaa sebenarnya bila saja kita melangkah masuk ke ruang pameran, terdapat sebuah kolam yang setinggi paras lutut. Di situ, menempatkan beberapa spesis hidupan laut yang hidup. Yer secara OPEN and ALIVE !!  Ada starfish, anak ikan jerung, (ilang akal nk letak ikan jerung kat dlam tu? ) ikan pari yang besar jugak lahhh...dan belangkas yang hidup secara bebas. Ofkos la sepasang. nama pun belangkas..haha

Yang unik nya, kita boleh sentuh haiwan ni dengan tangan kita. yerrr....kita boleh sentuh!! Ade bran?? tapi knowing MakLady yang penggeli ni.. idok la teman nak menyentuhnya...hahaha... Starfish terlalu banyak kat pengairan Sabah ni rupanya.... begitu juga dengan jerung...uhuhuhu cuma yang dipamerkan hanya lah anak dia... ( kalian boleh tengok video yang maklady tangkap masa dalam muzium ni di keek.com . search saja MakLady ) 

Namun kunjungan ke Muzium laut ni memang satu pengalaman yang menarik sebab di situ lah kami melihat seeokor ikan belut yang terpanjang....berapa panjang??? hmmm kena pi ukur la kalau nak tau... ;p

Taklupa juga semasa bersiar di Labuan,
ML noticed ada Ikan todak kat
RoundAbout kat sana...

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]