"MY DEAR LADY " @ MAK LADY WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
ALHAMDULILLAH, AS A FREELANCE BLOGGER, I LOVE WRITING ABOUT THE THINGS I LOVE DOING. TREASURED THE MOMENT AND SHARED THE JOURNEY OF LIFE WITH LOVE & CARE IN MY WRITINGS. TRUST ME! IT IS WORTH READING ABOUT THINGS THAT WORTH WRITING...

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Sunday, April 6, 2014

Tukar tayar : Tyre Goodyear

Minggu lepas MakLady sibuk sesangat. Musim cuti sekolah nya lagi. Jemputan Kenduri sana sini lagi. Hal anak anak lagi..

Segalanya rezeki MakLady. Alhamdulillah ...

Cuma sebelum aktiviti langsung, ML risau gak sbb yg nak bawa ML ke hulu hilir ni... mcm meminta diberi perhatian.

Sape lagi klu bukan MyLady kita ni ! Selama ML dok guna khidmat MyLady ni, tiap bulan - hantar pi servis termasuk beri perhatian pd aspek keselamatan ML dan family. MyLady ni banyak berjasa. Sebab tu kena jaga dia baik2. Nanti klu dia majuk, payah nak pujuk... :))

Jadi apa salahnya, time time mcm skrg ni, ML korbankan rezeki sikit utk keselesaan MyLady:))

So, kali ni tiba masa utk tukar tayar dia. Bukan main berseri MyLady dgn tayar baru Goodyear ( Belilah barangan Malaysia).

Yezzaa. MakLady tukar keempat2 tayar kaedahnya. Nasib baik lah si MyLady ni tak bnyk songeh.. ML pejam mata bayar RMXXX.

Mulanya pinau jugakla mata bila taukey encem ala ala pelakon korea ni bgtau harga semua termasuk servis berkait ... Nasib baik x pitam hehehe Tapi bila pikirkan keselamatan mendatang! Hati ML ada rasa lega.

Tambah legaaaaaa bila masa menanti MyLady dirawat kat bengkel ni, datang sorg pelanggan yg mendengar keresahan ML. Dia pun bertanya ttg harga tayar tdi. Bila MakLady jelaskan, dia senyum sambil gelak. Dia cakap harga tu sangat MURAH !!

Murah?? MakLady fokus sambil dengar Uncle cina itu bercerita lagi.

Mana tak nya, 4 biji tayar kereta MakLady cuma bernilai sebiji tayar kereta dia pun ..!! Terbeliak mata MakLady masa tu. Terasa lapang dada semula bila uncle apek tu tunjuk kereta dia..

"Ohhh...HILUX " hehehe kami dua dua tergelak. Hhmmm..Uncle apek ni saja jer nak sedap kan hati MakLady. *thank you, uncle :) *

Moral of the story : Be positive. Optimis selalu. Bersyukur dgn apa yg kita ada. Bila kita diduga dgn ssuatu yg kurang enak, jgn rasa tertekan... Sebab di luar sana, masih ada yg alami benda yg sama - cuma "lagi hebat" dugaan dr apa yg kita alami. :) Renung2 kan...

Thursday, March 20, 2014

Mak Lady suka sangat gitarist Cumi 1569 !!

Status tak boleh belah punya.... !! Boleh pulak MakLady ni letak status cam gini, waktu gini? Mungkin ada yang pelik dengan minat MakLady sejak mula terjumpa gitarist dari Singapura ini. 

Jangan pulak ada yang terbeliak bijik mata baca.. Takut pulak ada blogger maupun peminat Cumi ni marah2 kat Mak!! bukan apa, nanti sia sia Mak kena bahan pulak gara2 status suka suka ni....

Sebenarnya -TOLONG .... jangan gossip Mak! Full Stop! ha ha ha

Relax kan diri ~ jangan sangka buruk. Teruskan baca entry ni....

Al kisahnya, masa MakLady tengah BW tadi, MakLady terserempak dengan blog seorang blogger yang amat MakLady kenal. Maksud MakLady, blogger si Mawar (bukan nama sebenar) dah ada blog sejak MakLady mula2 berjinak dengan menulis di blog. MakLady follow blog dia dari dia bujang sampailah mendirikan rumahtangga. Biasa lah kan... waktu mula MakLady berblog, rajin juga lah Blogwalking blog yang MakLady rasa menarik untuk dibaca. Dan salah satu blog adalah milik Mawar.

Lama juga MakLady follow dan akhirnya, Mawar menegur sapa. Dia pun follow MakLady. Walaupun kami tak pernah kenal selain dari dalam blog, tetapi apa yang berlaku sedikit sebanyak dikongsi dalam entry. Paling seronok membaca - tentang percintaan Mawar dengan si dia hingga ke peringkat melangkah ke hari perkahwinan, sampai lah saat berbulan madu, pindah rumah, hidup baru sebagai isteri orang. Pendekkata, bila baca blog Mawar ni seolah kita ada sama dalam kehidupan nya. Setahun juga lah Maklady follow perkembangan Mawar dan keluarga.

Cuma yang mengasingkan MakLady dengan Mawar dan sebahagian bloggers yang rajin singgah ke blog Maklady ketika itu, adalah berpunca dari penutupan blog MakLady. Namun ketika itu, mereka pun ada yang masih berhubung dan masih bertanya khabar di luar. Ada juga yang senyap... Sehingga lah MakLady membuka semula BlogDearLady. MakLady bertemu semula dengan mereka. Akan tetapi, kelibat Mawar kurang dan MakLady dapat melihat yang Mawar kurang aktif berblog waktu itu. Mungkin sibuk dengan anak, suami dan kerjaya.

Bulan bergantu bulan, Tahun pun silih berganti. Melihat kebahgiaan yang terjalin diceritakan dalam blog Mawar cukup memberi satu kebahgiaan juga di hati MakLady. Masa tu, MakLady bukan aktif macam sebelum tu. Mungkin dengan blog dan ID yang baru ada dikalangan rakan bloggers yang dulu2 ni, tidak mengenali pengunjung SILENT mereka ini! Maklady tetap mencuri masa membaca apa yang berlaku pada diri mereka dari masa ke semasa. Tapi oleh kerana blog Mawar dah lama tak update mungkin terlepas pandang.

Sehinggalah semalam bila tergerak hati untuk membaca blog Mawar. Pada mulanya MakLady tak syak apa2 sehinggalah melihat perubahan pada design blog Mawar. Ada gambar anak dan dia di sana. Hmm.. tergerak juga naluri ini berkata.... Mana pergi nya photo sang suami? Selalu nya tak pernah ketinggalan Mawar mengabadikan potret cik abang dalam entri. Sejak mereka menikah, boleh dikatakan dalam sehari tu, pasti ada cerita tentang diri keduanya. Tambah pulak dengan ada nya baby. Pernah membaca entri di masa raya di mana mereka pertama kali beraya dengan memakai sedondon sekeluarga. Bahagia sangat Maklady tengok!

Setelah diterokai blog Mawar - baru lah MakLady dapat tahu akan kedukaan yang melanda Mawar beberapa bulan yang lalu. Mungkin itu sebabnya dia tidak lagi menulis di blog dalam masa yang panjang. Amat terkejut dengan apa yang berlaku. Setelah membaca coretan ringkas Mawar dalam entri entri selepas dia mula aktif semula awal tahun, baru jelas terlukis akan pengalaman yang sukar dilalui.

Tabahkan hati dik. Akak simpati dan berharap dengan takdir yang ALLAH berikan ini, InsyaALLAH adik akan menemui pelangi yang indah...

Jangan berduka. Life goes ON...MakLady percaya Mawar akan terus cekal dan tabah dalam mengharungi kehidupan. Redha dengan keTentuanNya. Apa yang penting, jadikan kedukaan hari ini, satu cabaran untuk kita terus mencari kebahagian untuk hari esok.

So bila MakLady baca kisah Mawar ni, maka teringat lah Maklady lagu favourite Maklady. Tambah teringat bila lagu ini dialunkan oleh gitarist yang amat Maklady minat. Kira suka bakat yang dia ada. Boleh tangkap shahdu tau kalau korang dengar petikan gitar Cumi1596 ni. Tak caya?

Jome kita dgr lagu JANUARY - nyanyian asal Glenn
(actually I juz love the melody AND the lyrics too) agak kena lah dengan situasi Mawar :(( Harap lagu ni memberi ketenangan di jiwa mereka yang 'kehilangan' ... moga terus percaya pada jodoh, ajal dan rezeki hanya dari ALLAH swt.Setiap yang berlaku pasti ada HikmahNya. InsyaALLAH

Sblum tu, Lady nk say "Thanks" to a good guitarist yg  video clip dia ni, Lady paste kat sini.(Sorry la Bro, minta izin popularkan diri Bro kat sini.... ) Frankly, Lady mmg minat org yg pandai main gitar. cuma tak dapat2 pun...:p (ko dah kenapa makLady ooiii...)

Bukan senang tau nk main dgn baik mcm abg Cumi1569 ...Whereva u R my dear, I hope u xkesah sbb MakLady mmg dh tangkap syahdu dgn lagu ni.... tambah bila Bro yg petik gitar .....
Klu korg xcaya, syahdu ke x, cuba la dengar sendiri.....


BERAT BEBAN KU
MENINGGALKAN MU
SEPARUH NAFAS JIWAKU
SINAR

BUKAN SALAHMU
APA DAYAKU
MUNGKIN BENAR CINTA SEJATI
TAK BERPIHAK PADA KITA

KASIHKU
SAMPAI DISINI KISAH KITA
JANGAN TANGISI KEADAANNYA
BUKAN KERNA KITA BERBEDA

DENGAR KANLAH LAGU NI ~ MELODI RINTIHAN HATI INI -
KESAH KITA BERAKHIR DI JANUARI

SELAMAT TINGGAL KISAH SEJATIKU
OO...PERGILAH....OO

A Story To Tell

The Best from Guitarist Cumi

Loading...

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]