WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Saturday, May 25, 2013

PETUA : Hilangkan Parut dengan Pisang !

Assalamualaikum Semua bloggers & darling Readers. Selamat Pagi...Breakfast apa pagi ni?

Si Amer suggest makan Roti Pisang for bfast. Sememangnya dia memang gemar makan pisang~! Selain dari melawaskan perut, pisang juga bagus utk diet...Pisang sebenarnya boleh diperbagaikan penggunaan nya....

Ewahhh..tetiba plak MakLady teringat akan PETUA yang mujarab berasaskan Pisang plak pepagi ni...

Petua  adalah cara alternatif untuk mengatasi sesuatu masalah maupun keadaan. Tak kira lah ianya berkesan ataupun tidak. Pasti korg pun ingat lagi petua2 yang diturunkan kpd korg selama ni, dari generasi nenek sampai lah ke generasi mak2 kita maupun sampai la ke diri kita ni haaa... Ada saja PETUA yang berguna utk dipraktikkan. Begitu juga la petua yang nenek MakLady turunkan kpd mak MakLady dan MakLady turunkan kpd anak2 dan sekarang - kongsi dengan ANDA! 

Sebenarnya bila terpandang akan pisang, maka teringat lah MakLady akan PETUA nenek MakLady dulu.  Sejak dulu hingga kini petua ni masih dipraktikkan. Pisang merupakan buahan tempatan yang penuh dengan khasiat. Bukan sahaja buah pisang malah KULITnya juga ada menafaatnya. HHmmm.. mungkin ada yang tertanya tanya..? Apa khasiat kulit pisang ni selain digunakan utk buat orang terjatuh jika terpijak...  

Bukan pisang sebarang pisang. Pisang datang dengan kulitnya. 
Bukan hilang sebarang hilang, parut dikulit hilang semuanya....

Apa kena mengena pisang dan kulit? Begini... Petua ni, MakLady amalkan sejak dari remaja lagi. Almaklumlah kulit MakLady ni sensitif - takleh kena gigit serangga atau nyamuk, pasti meninggalkan kesan. Macam parut. Dlu mana la ada ubatan yang khas utk hilangkan parut. Maka nenek MakLady pun kerap menggunakan KULIT PISANG utk hilangkan parut gigitan maupn sebarang parut yang terdapat pada kaki, tangan, malah muka.

Caranya senang saja : Ambil beberapa ulas pisang dan buka kulitnya. Makan la pisang tu dulu. Sebab kita hanya perlukan kulit pisang tu sahaja. Kemudian sapu kan kulit pisang yang dibahagian dalam (bukan kulit luar tau..cuma perlu.yang ada isi putih tu) kepada kulit di kaki, tangan terutama di kawasan yang ada parut gigitan maupun parut kudis. Gosok2 kan isi kulit itu sehingga "isi kulit pisang" tadi nipis atau lebam warnanya. Biarkan sapuan itu di kulit kita selama 10-15minit ataupun hingga sapuan itu kering sendiri. Sapu dengan bersih kesan kulit pisang tadi dan bilas dengan air sebersih2nya. 

Ulangi sapuan kulit pisang itu 2 - 3kali sehari, dan lihatlah perubahan dalam seminggu. Kulit yang berparut itu tadi akan perlahan2 hilang. Kulit kita pun akan lebih bersih serta lembut tanpa berparut lagi.  

Selamat Mencuba - petua Kulit Pisang utk hilangkan Parut !

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]