WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, March 14, 2011

Kisah Penipu Internet : Be Alert!!

SEKARANG ni orang sanggup buat apa saja utk dapat DUIT secara mudah!!! Mcm2 cara dibuat wlupn secara Haram maupn salah di sisi undang2 utk dapatkan wang. Termasuk MENIPU melalui laman sembang dan laman komuniti yg meluas di internet!! Sehingga kan, kerap kali Lady dengar dari rakan2 yg menceritakan perihal penipuan org2 tertentu melalui internet termasuk FACEBOOK, TAGGED, Yahoo! Messgr & Email.  
So PLEASE be alert!!!  
Jgn mudah terpedaya dgn mrk yg mencuri hati dgn "sweet talk" yg berakhir dgn meROMPAK wang simpanan kita!!!
 Malah skrg ni dh sampai tahap kritikal. Sbb ramai dh jadi mangsa mereka!!! Buktinya ~ ada lapuran mengenai kejadian dilapurkan- sila klik utk lihat keratan akhbar KOSMO! hari ni..!! 
Apa yg menarik pasal lapuran ni adalah "jalan cerita" dan " senario" kejadian sehingga mangsa sedar mereka telah ditipu adalah SAMA dgn apa yg kawan2 Lady pernah cerita kan.  
SERIOUS!!! - baru2 ni sorg kenalan Lady, Sally (bukan nama sebenar) dari Sabah hampir2 tertipu dgn "MatSalleh" yg dia kenal melalui Facebook. Sally kenal John (nama samaran penyangak tu) dlm sebulan tetapi telah berjanji utk datang ke Sabah utk menemui keluarga Sally utk ajak menikah! "WOW..so fast arrr", komen Lady bila Sally bercerita psl BF baru nya. OK nk pendekkan cerita, si John ni bagitau yg dia dah poskan USD 5k ke bank akaun Sally sehari seblm John berangkat ke Malaysia. Menurut Sally, duit yg di kirim mmg ada dlm akaun Sally. Then esoknya, hari yg sepatutnya John sampai Malaysia, Sally telah dihubungi melalui telepon oleh seorang wanita yg memperkenalkan diri sebagai Puan Siti, Pegawai Imigresen di KLIA. Kabarnya BF Sally telah ditahan kerana memasuki Malaysia dgn membawa sejumlah wang yg bnyk tanpa declare terlebih dahulu.... 
(begini la crite Sally pd Lady). Then utk melepaskan si John ni, Sally kena bayar denda sbanyk RM10,000 ke akaun Pegawai Imigeresen ni. Penyangak2 ni pn pandai gak. Sally kan jauh. Mana mungkin dpt datang ke KLIA utk release bail. ye x? The best part ni plak, si John ni dgn senang hati, (melalui Puan Siti) minta Sally bagi je No Akaun Bank utk memudahkan Siti ni transfer duit USD 5k milik John yg dikirimkan terlebih dahulu utk membayar denda dan membebaskan John. Sally enggan bekerjasama. Siti terus mendesak dgn mengatakan dia akan hantar John pulang pd hari itu juga jika tidak menerima wang dari Sally. Apalagi, si John pn menangis2 merayu2 Sally agar menurut je ckp si Siti ni (kira geng dia gak ler tu...)
Sally di tahap ni, mula dtg akal waras nya. Mula rasa mcm ade yg tak betul kat sini..!!! Lantas Sally berdalih dgn  setuju utk transfer duit John utk bayar denda itu sendiri. Dan terus memutuskan talian telepon. Tanpa buang masa, Sally telah ke bank dan check akaun dia. To her surprise - Bukan saja duit John lesap tapi dgn duit2 dia sekali GONE WITH THE WIND..!!! sbb dia lupa yg dia telah berikan John no akaun simpanan masa John nak "deposit" duit USD5k seblm kejadian. Menyedari diri nya ditipu, Sally buat lapuran polis. 
SEBENARNYA bnyk lagi kes2 seumpana kesah kawan Lady & saudara yg KOSMO dedahkan. So guyz (semua yg melayari internet) PLEASE...please...be careful!!

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]