WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, April 5, 2010

Orientation Week ~ dewan budiman jadi saksi

Klu nk cite pasal minggu orientasi mmg sebakul!!!

Tapi mcm org kata..setiap yg pahit itu ada manis di hujungnya. Mmg selepas tu baru kita akan kenang semula .. detik2 ini , dan boleh buat kita gelak, senyum dan nangis sendiri. Nangis kali ni bukan sebab rindu or sayu tapi nangis sbb terlebih gelak... dok ingatkan balik crita silam..;))

OK jom kita sambung balik cite masa Minggu Orientasi!

...Haa.. Seminggu berkampung di Asrama Seroja yg begitu perit skali. Tiap2 hari dok "Menghitung Hari"...bila la nk hbis sesak kami ni... adusshh~~ Klu ikutkan hati mmg lari malam tau... Almaklum la, sblm ni mana ada life as oriented mcm ni. Smuanya asing bagi kami. Bnyk DO & DON'T.... Terlalu bnyk kenangan yg msih segar. Yg paling manis, kongsi bilik dgn pelajar2 yg dtg dari merata tmpt. Mcm2 ragam kita jumpa! Ada yg OK, ada yg KO .. tak lupa jgk yg "Kerek'OK"~~ Wlpn sementara bagi aku tetap best jgk sbb dpt bilik yg OK; ada katil double decker. Ada tilam empuk...tpi yg tak bestnya...dlm sehari aku cuma dpt berehat seketika je kat katil tu.....Seawal 4am kami dah bangun! Dikejutkan dgn LOUD SPEAKER akak2 OC! (eh dorg ni tak penat ke, x tido ke??? kami dok ckp dlm hati....) Apa lagi, kelamkabut semua bangun sebab pekikan ala2 komando kasi arahan tgh padang kawad!! Lintang pukang berebut2 ke bilik mandi. Bayangkan, klu semua penghuni setingkat - nk mandi dlm masa yg sama... Kecoh gak la kan? sdgkn bilik air yg ada bilik2 kecil very limited.

Mana nk kejar masa, mana nk tunggu giliran.. so tak mustahil ada yg tak mandi seharian sbb tak sempat....huhuhu...( seingat aku, ada penah aku mandi siap2 lepas balik dari sessi penghimpunan- Terus pakai baju kurung coklat yg dibekalkan utk freshie... then tido!! huhuhu - Solve the problem nk rebut2 dgn plajar lain...(masa tu kira bijak gak ler kepala otak aku kan..hehehe) Wlu mcmne keadaan pn, kami terpaksa terkejar2 ke dewan utk solat subuh. Bgi yg "cuti", lega skit laa..sempat la sambung lelap jap kat luar surau nanti...Sehingga la selesai solat, baru la kami diarah ke Dewan Makan utk sarapan.

Menu utk tiap hari, termasuk nasi goreng, roti, telur rebus, kopi & teh. Menu lain, tak ingat sgt. Kuih muih pn ada gak.... Ok lepas je breakfast - masa utk selesaikan urusan pendaftaran atau gi dgr ceramah...lagiiiiiiii.... Dimana lagi klu tak kat Dewan Budiman. Masa tu, pelajar perempuan "dipisahkan" dgn pelajar lelaki. Masa dlm dewan pn, kami pelajar ppuan beratur masuk dewan dlu. Sejurus tu, kami akan diarah utk memandang kearah luar dewan agar tidak dpt melihat kelibat pelajar lelaki masuk ke dewan....."eeee....mcm tu skali..." akak2 & abg2 OC dera kami!! Tak kasi chance langsung :P~~ Sehinggalah selesai perhimpunan baru la kami meninggalkan dewan utk aktiviti lain...termasuk waktu utk solat yg mana itu la satu2 waktu yg kami dpt relax...(bgi yg uzur.... untung nye jdi ppuan kan...hehehe)

Setiap hari hidup kami terancang! Dari subuh hingga ke larut ke malam~~ bermula dgn aktiviti ilmiah, ada ceramah atau taklimat lagi...disamping tu ada gak selingan!! (Perjumpaan harian dgn OC2) - edisi kena hampuk & kena maki, kempen derma darah - first time aku derma darah dpt cuti?? mana ada! dpt makan biskut kering cicah kopi ada laa.., ade sukan - tak ingat apa yerr.. Punya la penat seminggu2 tu, ALLAH je yg tau. Mmg takde masa nk istirehat langsung tau!!!...eeee geram tul ktorg dgn OC2... Korg bygkan, punya la padat aktiviti yg dorg "sengaja" aturkan utk kami, Sampaikan nk basuh baju pn mmg tak sempat! End up, aku pakai baju kurung tu gilir2 seminggu- tak basuh2... amik ko!!!

Tapi dlm pd tak best tu, ada gak yg best! Kami diberi latihan nyanyian!!! Kami kena nyanyi lagu WARISAN dgn penuh semangat tiap2 hari, selain lagu2 patriotik yg lain, termasuk negaraku dan negeri selangor~~~ Kira ada gak ler hiburan semasa :))

Pendekata, sepanjang seminggu tu, kami alami bbgai suasana & keadaan. Ada manis dan tak kurang pahitnya... smua tu sebagai "syarat" utk menjadi kami lebih tabah utk menjalani kehidupan baru sebgai siswa/siswi pusat pengajian tinggi. TERIMA KASIH UiTM sbb memberi pengajaran pertama utk ke dunia keDEWASAan!!!

....akan bersambung ;))

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]