WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, March 11, 2013

Petua : Rawat Muscle Pain di rumah

As Salam ...
Good Monday Everyone....
Malam semalam sebelum masuk tido, Mak Lady dpt msg via LINE dr Newrules, my anak angkat merangkap BFF cikJejar. Mula tu bertanya khabar then she told me abt her pain. Tengoklah pic kat bawah tu. Sejak last week lgi pergelangan tangan dia sakit. Berbandage berbagai...Yes..ikutkan simtom sakitnya, it is muscle pain atau muscle torn... (ewahh  mcm doktor plak yee..Hehe) sbb dia rasa kebas selalu then bengkak sedikit....
Selalunya, otot badan kita ni boleh tercedera jika tekanan yg kerap atau lakukan pergerakan semasa bersukan atau senaman contohnya dlm keadaan yg mendesak. Ade yg kata Otot Koyak. Jadi perlu dirawat dengan cara yg betul, agar urat halus tidak terus cedera dgn lebih serious. Bila hal ni berlaku, mmg lah sakit bila ade gerakkan. Bengkak pun mula timbul.
Then yg jdikan worst plak tu....Sehari sbelum tu she went for urut... Oh my Gucci... klu Muscle Pain x boleh di urut sangat. Harus lgi sakit dan tambah bengkak. Thats what happened now...
So She's at home and in pain. How to cure the muscle pain? With some similiar problem with Amer bfore (especially lepas his soccer game), Mak Lady suruh she stop ngurut but "tuam" dengan ais cube.
Caranya: Ambik 4-5 ice cube. Bergantung kpd kawasan yg sakit. Balut dlm tuala kecil. Then tuam... (tuam tu apa?? - mcm bertungku lerrr...) Letakkan tuala yg berisi ice cube tadi kat tempat yg sakit dan tekan perlahan dlm masa 30saat dan angkat. ulangi sebnyk yg boleh. Lakukan selama 15minit. Kemudian rehat kan rawatan tdi dlm setengah jam, kemudian tuam sekali lagi. Rawatan ni harus dibuat berterusan hingga radang otot tdi reda. Klu boleh, lepas tuam, balut dengan bandage agar kecederaan tdi dapat dirawat. Jika perlu letak oilment, hanya sapu sahaja, jangan urut.
InsyaAllah. Sakit mungkin dapat dikurangkan. Namun jika keadaan kecederaan masih berpanjangan - baik cepat dapatan rawatan doktor. Takut sakit lain plak.
Untuk NewRule : Selamat mencuba and Get Well Soon (",)
*photo from my instagram : ID maklady .. jom follow*

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]