WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Saturday, January 19, 2013

Setia Hujung Nyawa - A Love "After Marriage"

Assalamualaikum Semua...
Salam Minggu Baru ...

Terjebak Lagi~!
Alahaaiii... lepas satu - satu....
Hari tu dah meroyan dengan si AH.
Sampai kan pagi2 bangun terus ke FB - 
cari entry kat page yg ada link tuantanah 
untuk saksikan sambungan episod semalam....

Aduhaii apa lagi klu bukan DRAMA !!
 Itulah dia one of my hobby now.

Sekarang ni plak terjebak dengan drama baru 
 actually drama ni dah start lama dah...
Kini dah sampai episod pertengahan dah... 
[ Kira MakLady ni ketingggalan keretapi ..]
Alkisahnya drama dari novel yg punya tajuk sama dibawa ke layar TV -
[notis tak sekarang ni, bnyk betul drama amik dari novel2 tempatan?]

Memandangkan drama yg nk ganti Adam & Hawa tu start next week, layan la drama ni dlu.
Itu pun MakLady terserempak dengan promo add kat page drama Adam dan Hawa @FB....

Inilah dia....SETIA HUJUNG NYAWA
Photo: Best ke ? Mesti ramai tgh layan drama ni kan? hihii :P
Pelakun utama 
Amar Asyaraf sebagai Zain Hakimi dan 
Nelydia Senrose sebagai Ersalina
no wonder la....
 MakLady rasa macam penah kenal pelakun lelaki ni - 
asalnya dia ni berambut panjang dan kerinting. 
Dlm cerita ni ,Amar terpaksa luruskan...
Photo: Setia Hujung Nyawa di TV3 sekarang
He looks macho and matured ;) Wajah si Nelydia
plak seiras Siti Saleha ( Nora Elena)

MakLady tak penah baca novel Setia Hujung Nyawa tapi bila baca sinopsisnya teruja plak nak ikuti drama ni. Walaupun waktu siaran nya agak tak sesuai sebab waktu tu ramai yg tengah nak bersiap utk solat maghrib. Therefore MakLady menonton drama ni, via Tonton.Com - boleh tengok ikut waktu kita!

Alkisahnya ....
Bermula bila MakLady tengok "marathon" semalam... dari episod 1 sampai 16.
 Masih ada baki lagi episod minggu seterusnya....

Cerita SHN ini bermula dengan Zain Hakimi putus tunang sebulan sebelum menikah, dikahwinkan dengan Ersalina atas kehendak ibu masing2. Sebagai menutup malu seba pengantin perempuan dia LARI sebelum waktunya. Hidup bahagia mula dikecapi oleh Zain kerana dalam diam telahpun jatuh hati dengan isteri nya.

Walaupn sebelum ni mereka tak penah berkenal pun. Tpi dek sebab kan jodoh yang kuat, mereka sering dipertemukan secara tak sengaja. Bermula dengan peristiwa "tertukar kasut" dan " berlanggar bahu ketika EL bergegas sambil makan aiskrim". Setelah terpandang EL hati Zain mula terpikat. Tanpa menyedari yang gadis itu adalah bakal isterinya sehingga mereka diijabkabulkan sebulan selepas itu. Masa bersilih ganti, berbunga di hati Zain - kerana EL la gadis yg dia jatuh hati seblum ni. Dalam tempoh perkahwinan mereka masuk 2 bulan, masing2 belum pasti samada pasangan mereka benar2 suka atau merelakan perkahwinan itu. Sehinggalah pada suatu malam bila mereka sedar yang mrk dah mula Jatuh Hati.

Mula la indah dunia mereka bagai bercinta -merancang untuk bersama meraikan indahnya alam perkahwinan secara sah - Malangnya, belum apa2, si El telah keguguran akibat terlanjur dengan exBF dia. Apa lagi....si suami pun tersangatla kecewa dengan apa yg berlaku. Dia bertindak menghukum si isteri ni dengan layanan seburuk mungkin. Selain ego dan merasa dirinya sebagai Pak Sanggup, Zain rasa kecewa kerana EL sanggup menyembunyi hal ini dari nya, sedangkan El sendiri tidak mengetahui  yang dia hamil.

Lain dari sifat Zain sebelum ni, dilihat sangat tinggi egonya, pendendam dan pemarah. Cian EL bila tiada lagi layanan dan respek dari suami. Terpaksa menerima cacian dan penghina, tetap tabah sebab dia tahu dia bersalah. Malah pemohonan maaf EL pun tidak diterima Zain. Namun EL masih sayangkan Zain. Pada EL, Zain adalah suami yang terbaik. Zain suami dunia akhirat nya. Cinta Hujung Nyawa katanya. 

Yang best nya part bila Zain memperlakukan ssuatu kasar pada EL, tapi dlm pada yang sama, dibelakang EL dia merasa kesal. Dari situ, MakLady dapat agak yang dia masih ada sayang dalam hati utk EL...biasa la kan..Ego lelaki kan tinggi. Depan El bukan main lagi garang. Geram plak Maklady tengok si Zain ni. Kata kata sinis dan tak berhati perut - BUT deep in his heart masih ada rasa sayang dan kecian kat isterinya.  Ada  masanya tindakkan Zain berkasar dgn EL, dihasut oleh kawan baik Zain - yg ada simpan feeling terhadap EL. Bertambah lah amarah Zain pada EL, semata mata sakit hatinya tak lagi surut.. :((

Oklah. tak mo cerita lebih2 sebab MakLady nak ajak sama sama tengok kat TV3 setiap hari Isnin - Khamis, jam 7mlm (waktu maghrib tuu...) - sbb tu MakLady prefer tgk siaran rakaman via Youtube atau pun Tonton.Com. Tak sabar nk tengok hingga hujung episod -

Minggu depan ni dijanjikan kisah bersambung di mana keadaan akan jadi lagi tegang ni, bila sekembalinya mereka "berbulan madu: atas desakan mak si Zain, kekasih EL muncul !! So kita tengok la nanti apa yg akan berlaku antara mereka ini. Apakah Zain akan terus mendera dan melayan EL mcm sampah? Apakah ibubapa Zain akan tahu pasal kandungan El yg gugur tu bukan anak Zain? Apa plak yg dilakukan oleh EL utk mendapatkan kembali kepercayaan dan kasih sayang suami nya? Jom lah... kita tontotn
SETIA HUJUNG NYAWA....

Konflik! memang Konflik!

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]