WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Sunday, December 23, 2012

Siti Fazurina Nekad Kahwin Tanpa Restu Keluarga


Fazurina Dikecam Kerana Seha

TERKEDU bila dapat khabaran ....
baru baru ni, Siti Fazurina (30 tahun) yang pernah berlakun dalam drama DUNIA ANITA, nekad kahwin lari ke utara tanahair sbb tak dapat RESTU dari keluarga.

Aduhaii.. kenapa boleh jadi macam tu? MakLady tenang membaca lagi, sambil fokus isi khabaran. Oooohhh... baru la MakLady faham akan cerita yg ingin disampaikan.

Rupanya TAK seperti yang MakLady gambarkan seblum ni.

MakLady ingatkan diri sendiri: Jangan cepat sangat percaya apa yang dikhabarkan atau baca. Selidik dulu!! Jangan cepat sangat nak salah sangka. Belum apa2 dah judge itu ini....Astarafirruallahalazim...Ya Ampun~! Rupa2nya, Bukan kahwin lari mcm pasangan yang tak dapat restu isteri tu. Bukan kawin lari ke Siam pun! Mereka sekadar menikah di sebuah mesjid di Pulau Pinang. Apa yg difahamkan, perkahwinan yang dirancang tidak direstui oleh pihak keluarga. Maka mrk mengambil keputusan utk melangsungkan majlis tanpa keluarga terutama ibu pengantin....

Tak dinafikan, hati seorang ibu - hancur, terguris, terharu dan sedih bila tak diundang hadir perkahwinan anak sendiri. Apa yang sebenar berlaku? hingga  majlis pernikahan dilangsungkan tanpa ibubapa? Sekadar diwalikan oleh bapa saudara belah bapa Siti Fazurina sahaja? Yang pasti, ada cerita disebalik nya. Tak perlu la kita nak amik port. Cukup sekadar memahami situasi dan menerima takdir yang berlaku bukan kehendak MEREKA dan keluarga mereka. Jangan la plak kita nak menghukum, sesiapa di sini, sbb kita bukan berada di tempat mrk. Sesungguhnya berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Hanya mereka sahaja yg rasa....Kita tak payah la sibuk2 nak jadi pengkritik mcm dlm AF tu, maupun Juri dalam RajaLawak Mega. Ye laa.. sebelum nak bawa story mory or bawa mulut masing2, kena lah ingat, yg KITA PUN BUKAN PERFECT sangat, nk bercakap pasal MEREKA ni, betul tak?

Sekadar simpati dan merasa naluri seorang IBU tak salah~! Bukan nak komen lebih2. MakLady pun tak penah kenal keluarga Siti Fazurina pun, mcmne nk bercerita pasal mreka? BUKAN rapat benor sampai bleh story mory kat sini pasal artis ni pun. Jumpa pun tak penah inikan plak, nak tahu hujung pangkal cerita sebenar. Takkan lah MakLady nak hentam dia dan keluarga? Issskkk.. Memang tak laaaa...

Tapi Sekadar berkongsi pandangan mengenai isu Nikah/Kahwin Lari itu saja yg MakLady nk sentuh~! Tanpa menuding jari kat mana2 pihak, Maklady berpendapat (TANPA fokus pada kes Siti Fazurina) ianya bukan satu kesalahan jika niat dilakukan berlandaskan pegangan agama Islam itu sendiri. Harus dinikahkan pasangan bila keduanya sudah cukup syarat nya. Selain dari menghindar maksiat, mereka yang ingin bernikah tanpa restu @ wali, harus merujuk perkara ini kpd Jabatan Agama tempat masing2. Benda nikah kawin ni bukan boleh buat main. Klu tak betul2, nnti tak SAH~! sape nak jwab?

Yang penting, adalah IJAB KABUL tu. Cukup syarat. Sah di sisi undang2. TERUSKAN... Lagipun, klau dah jodoh. Siapa pun tak leh halang. Atleast pasangan ini, lakukan yang wajib. Itu lagi penting dari terlibat perkara2 yang terlarang. Restu tak restu, bergantung pada keadaan. Yang selebihnya, biarlah MEREKA dan keluarga mereka sahaja yang tahu~! Kita ni, sekadar mendoakan yang terbaik utk MEREKA!


Therefore, MakLady nak doakan yang baik baik sahaja buat Siti Fazurina dan suami. Sebagai ibu yg punya anak gadis juga, MakLady berharap sangat agar ibu serta keluarga ini tabah dengan ujian ALLAH swt ini.  Mungkin MakLady tak berada di tempat mrk tapi sentiasa mendoakan agar kluarga di sana, dapat menerima JODOH anak dan menantu dengan redha. Segalanya atas keTentuan ALLAH. 


From the Desk of MakLady

Sesungguhnya bila kes mcm ni berlaku, harus lah bersangka baik. Jangan nak buat andaian. Kita tak berada di tempat mereka. Apa pun pandangan kita, harus memahami situasi yg mendorong kejadian. Jangan plak kita nak membesarkan cerita Macam KiPoChi..Apa yg dibaca atau ketahui, teliti dulu kebenaran nya. Kalau boleh selami kesusahan mrk dan fahami mengapa keadaan itu berlaku. Setiap yang berlaku ada SEBAB MUSABAB. Yang paling penting - kena ingat bahawa setiap kejadian ada HIKMAH dari Allah swt ~

Hari ni hari mereke, Hari kita? tak tau lagi.... 
Allah Maha Adil - Perkara yang serupa BOLEH je berlaku pd diri, keluarga kita, so tak perlu lah nk MENGATA lebih2 coz ALL bad things u say out LOUD, adalah DOA yg selalu ALLAH kembalikan kpd mrk yg menzalimi org lain.

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]