WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Wednesday, December 19, 2012

Istanbul Aku Datang


Mungkin ramai dah tengok Crite ni.
Mulanya dengar komen dari kawan2. Macam Best~!
MakLady pun sibuk nak tonton.
So aritu MakLady gi tengok....

Dari thriller Movie ni dah terang2 cerita pasal CINTA. 
Kononnya Mencari Cinta Sejati...
Almaklumla dah bercinta cintan ni, 
mulalah korg nak berangan bbagai kan...
 Matlamatnya ~ of koz ~ happy ending!!
Kahwin la tu...apa lagi...?? :)

Mula la berangan utk sbuah perkahwinan yang terIndah
macam Cinderella laa.. macam si Snow White 
and her Prince Charming laaa...
life happily ever after... alkisahnya.....

adussssshhh...MakLady melalut lagi ni.... 
teringat cerita Disney plak dia :P~
back to this Movie MakLady yerr~!!!!
~ @_@~

Biasa ler tu, bila dh bercinta ni, semua nya INDAH belaka. Kira selalu laaa...bina impian @berangan2 la org skrg cakap~ ada yang sampai sanggup mengembara jauh dari kluarga. Semata mata utk realisasikan impian hidup bersama orang disayang. Katanya sebgai bukti bahawa inilah CINTA SEJATI~! 

Begitulah ceritanya dengan Istanbul...Aku Datang.
Kerana Cinta si gadis bernama Dian (Lisa Surihani) sanggup merantau sejauh ke Istanbul utk bersama teman lelaki Azad (Tomok) pelajar Kedoktoran. Mulanya, plan utk "dilamar" dan terus bernikah di sbuah mesjid yang terkenal di kota Istanbul.Untuk membuktikan dia mampu utk menjadi ISTERI terbaik utk si buah hati. Indah kan impian si gadis ni? Mencari Cinta hingga beribu batu jauhnya....

Yang menarik - she loves blogging too.
Kerap update kat blog - menceritakan keindahan percintaan mereka
(dlm ertikata...setiap masa terindah ingin dikongsi
dalam blog bersama rakan2 internet) 
HHmmm MakLady rasa pasti ada yang kata, " ehh mcm aku je ni...." :)
Ye la.. itulah lazimnya bagi mereka yg berblog, ber FB, ber tweet-tweet dan berinstagram..
. Klau boleh stiap hari nak update aktiviti kpd semua. Betul x? So tak perlu la nk ngata org itu, org ini,
Kita yg biasa biasa ni pn gemar berkongsi cerita (cinta, keluarga or even yg personal)
tak kira la dlm mana media sekali pn. ~! 

Oklah sebenarnya perkara ni normal. Apa nk heran, rite? 
Mostly EVERYBODY is doing it.
It's Normal what~! Everybody Loves Doing It~! 
(MakLady pn banyak kali terbaca entry2 dari rakan bloggers and that's why ML berani cakap
~ watak Dian & Azad sedikit sbnyk ada persamaan dgn "kita kita" (walaupn NOT 100%) 
Yang best nya pasal Istanbul Aku Datang adalah aksi watak utama dia~! memang Hebat belaka~! Especially Lisa Surihani yg pandai menyesuaikan diri dengan watak Remaja. Watak Dian : X la terlalu gedik. Menyerlah sikap Dian yang pandai bawa diri. Mampu lalui situasi tertentu dgn tenang wlupn tidak diberi perhatian oleh Azad. Terpaksa hadapi masa yg sukar bila ditipu bila mencari rumah. Dia terpaksa tinggal serumah dengan Harris (Beto Kusyairi) sorang pelajar Malaysia... 

Lain plak dgn Tomok. Lakunan beliau agak "keras" sebgai budak NERD. Paling ketara bila dia cuba berlagak BAIK terhadap Diana. Selalu memberi alasan2 bodoh - Konon nk kontrol NERD  tapi dari alasan utk Diana  yg ala-ala
"macam penah ku dengar" atau " yang sering digunapakai oleh si Curang", 
penonton dapat agak yang si Nerd ni cuba nak sorok something .... 

MakLady boleh agak dah, apa ending cerita ni walaupn baru je 30minit tonton~! 
Pendekata penonton tak perlu pegi jauh utk faham apa yang bakal dihadapi bila seseorang Kekasih mula tidak senang dgn kehadiran buah hati walaupn datang jauh2 utk bertemu. tidak selesa berada bersama di khalayak ramai, x senang duduk bila terpaksa berada di tempat yang tak sepatutnya....
Frankly, masa ni, MakLady dpt rasakan yg si GF pasti dah kena tipu hidup2 
sbb percaya hidup2 akan alasan demi alasan si BF ni. Ini dapat dihidu bila ada 
watak rakan serumah si BF yg agak "mencurigakan" lagaknya. Seolah ada yg mrk COVER!

MakLady suka dgn watak Harris yang Beto Khusyairi bawa. Mmg slamber~! sorg yg typically weird tapi jenis protector. Nampak je dia ni "kerashati" sbb dia tau apa hak dia tapi dlm pada yg sama masih ada hati yg lembut. (Excuse me...dlm cerita ni, Harris adalah Pelukis yg pemalu namun punya jiwa halus dan mampu buat si gadis berlembut) ~ hmmm..berbeza dgn watak2 yang penah dipegang Beto dlm drama2 yang sudah2.
Sesungguhnya Beto mampu utk bawa watak BAIK dan JAHAT dlm satu masa. Itu lah Beto...;) 
I like ! I like..!!!

Sebab tu diakhir cerita MakLady terharu bila si Harris sanggup temankan Dian 
dikala kebenaran terbongkar ~ di saat itulah hati naluri seorang kekasih tersentuh!! 
Segalanya diperlihatkan dari luar jangkaan sebenar. Apa yg kita "lihat" selalunya tak sama dengan apa yang org lain lihat dlm karektor pasangan maupn hubungan. Perlu diamik kira sikap & tanggungjawap dlm hubungan dan kehidupan kita. Menghargai sesorang dalam hidup kita demi rasa kasih dan tanggungjwap perlu demi kebahgiaan yg di cari...
Itulah mesej yang ingin disampaikan....

Teringat akan dialog yg Harris ucap kpd Dian disaat akhir cerita...
saya tak minta peluang ke dua. Saya hanya minta satu peluang utk saya...."
lebih kurang gitu la bunyinya.....
Well.. Ending yang agak suspen....
apa sudahnya hubungan yang dikhianati? Perlu beri peluang kedua? 
Bila ada yang ikhlas menyayangi kita, perlu ke kita berpaling ....?
Sesuatu yang tersurat dan tersirat dlm I..AD ~
MakLady pasti ramai yang akan kata....
BEEN THERE DONE THAT....~!!

From The Desk of MakLady: 
Pengorbanan tidak minta dibalas. Cukup sekadar mampu menghargai sebuah kesetiaan.
 ~Bercinta Tak Semestinya Berakhir Dengan Perkahwinan...~
ALLAH akan beri jodoh yang TERBAIK utk kita. Itulah JODOH kita. 
Percaya la..Segala pengorbanan ada Hikmah tersendiri.
*SEMUA PHOTO DIATAS : CREDIT TO GOOGLE
& Production Of Istanbul Aku Datang 

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]