WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Tuesday, June 26, 2012

Buat JAHAT jangan SEKALI...

Assalammualaikum Semua..
Penah dengar kan, perpatah Buat Baik Berpada-pada, Buat JAHAT jangan Sekali.
Ya..sudah pasti - peribahasa ni, mmg sinonim dengan budaya kehidupan harian kita. 


Buat Baik tu, kira macam kita wat perkara yang baik2 belaka. Apa saja perbuatan atau benda baik memang dituntut. Buat baik dengan SEMUA ORANG mmg la digalakkan. Cuma yang JAHATnya tu, bila kita buat baik tapi dalam masa yang sama, kebaikan kita itu disalahertikan.. 


* Pada mrk, kebaikan kita tu, berlebih di mata mrk*. 
Sedangkan kita tak de pn niat nk lebih-lebih! Nk menunjuk-nunjuk! Kita buat pn, dengan niat yang ikhlas. Tak pernah ada udang sebalik batu ke, dibalik mee ker..Klu terlebih dimata dorg pn, mungkin sbb dorg tak pernah buat setahap yang mampu. Mungkin! Klu pada dorg ni, benda yg kita buat tu, MELEBIH skit dari dorg, perlu ke nak meroyan??


*Niat buat baik sekadar yang kita mampu*.
Kebaikan yang diberi bukan balasan yang diharapkan. Selalu org kata, "hari ini kita baik dgn org, esok lusa org baik dgn kita".. Bukan utk mengharap balasan tapi cukup sekadar pegangan agar kita selalu berbuat baik dan bersangka baik. Kita buat benda baik pn bukan utk dapat publisiti murahan atau nak minta balasan. Lain la klu buat baik depan dorang duit berkepok-kepok jatuh dari langit. Baru la boleh kata, buat baik ada MAKNA tu....


"SAKIT PULAK HATI KITA...." bila dalam diam-diam, kebaikan kita ni disalahguna. Klu dulu apa kita buat semua nya baik, semua nya tip top. Baik kita dengan dorg tiada rasa curiga. Malah Kebaikan kita diperah macam perah santan dari kelapa tua. Bila dah dapat santannya, hampas kelapa dicampak buang. Nak simpan pun dah tak guna lagi. Paling tidak pun kasi ayam itik kat reban tu makan! Hmmm mcm tu la juga ibarat, segala kebaikan kita dia "buang" seolah2 tak pernah berjasa.


*Sikap BAIK kita buat dorg selesa*. 
Sampaikan kita berbuat baik tak mengira masa, waktu, wang ringgit semata-mata, nak sempurnakan hidup kita dan org sekeliling. Senang dorg ambik kesempatan - pijak kepala kita balik~! Dorg sepak2 kepala kita~! Paling teruk klu kebaikan kita tu, dorg akan guna utk kepentingan diri dorg pulak. PaaRRaaahhh...Siapa yang susah? Kita & Keluarga Kita Jugakkkkk. Tak cukup dgn itu, semua kebaikan kita ditolak tepi. Akhirnya, mula terdengar JAHAT kita, klu ada pn sekali, Perlu ke nak syok syek bersidang [Gossip / nyumpat lerr tuu..] Mungkin kah "Buat JAHAT jangan sekali" dipandang ringan? Mungkin masih tak faham - sesungguhnya buat JAHAT tak perlu, walaupn sekali... 


Macam tu la gaya nya klu BAIK kita tak berpada-pada. Buat baik pn salah , tak buat balik lagi la salah~! 
Ramai yang akan setuju klu ML kata ~ setiap benda BAIK yang kita nk buat, harus la DONT OVER DO IT! Maksudnya, jgn berbuat baik berlebih-lebih. Buat biase-biase jer. Lagipn, kena la ade batas dia. Ada HAD @ Limit bila berbuat baik. Haaa bukan Highway je tau yg guna HADLAJU ni...
Jadi end of story, ML sarankan, biarlah kita amik jalan tengah. Buat baik kat siapa pun, biarlah SEDERHANA - Buat Jahat klu boleh dijauhkan. Jangan plak ikut cakap budak2 sekrang - Buat Jahat Jangan Sekali TAPI Banyak-banyak Kali ~!! hhhmmm mcm tu plak..??

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]