WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Tuesday, April 19, 2011

~ Selalu Ingat Pesan Mak~

Masa Lady gi jalan2 kat Facebook kkawan, 
ttiba terjumpa satu entry ni
so Lady pn decide to share ... 
xkira besar kecik, tua muda, anak2, mak ayah 
semua kongsi belaka ney...

Nak kongsi apa? 
Ni haaa...lirik lagu yg berloghat Kelantan. 
Tapi klu uolz amati makna setiap baris
ade mesej tersendiri...
(bagi mrk yg tak faham ckp kelantan ni bleh refer maksud dlm kurungan di hujung ayat)

X KIRA LA DARI MANA ASAL USUL KENEGERIAN KITA
DALAM HAL INI, KITA ADALAH SAMA...
KITA SEMUA BERMULA DGN INSAN YG MELAHIRKAN KITA
IBU..EMAK..MUMMY..UMI..MAK!!
Oleh itu, kena la hargai mrk dan jangan lupa pesan MAK ... 
terimakasih kpd AmboSayeKelate @ facebook !! 


NOTE dari AmboSayeKelate @ Facebook
Atas permintaan ramai orang2 luar kelantan untuk memahami maksud lagu ini.." 


Halim Yazid - Pesan Mak
ingat sokmo hok mok pese (selalu teringatkan pesan emak)
nak nak kali ambo nok turun jale (setiap kali saya hendak keluar berjalan)
jange lupoke Tuhe (jangan lupakan tuhan)
kito ore isele tokleh tingga semaye (kita orang islam tidak boleh meninggalkan solat)

ingat sokmo hok mok pese (selalu teringatkan pesan emak)
walau jauh duduk tempat oghe (walau jauh berada ditempat orang)
jange lupo kampung lame (jangan lupa kampung halaman)
warih waroh di klate (saudara mara di Kelantan)
tokleh sombong ngan ore (jangan sombong dengan orang)

pese ibu bapok (pesan ibu bapa)
sikit ambo tok tupo (sedikitpun tidak dilupakan)
pese ibu bapok (pesanan ibubapa)
ingat pah bilo-bilo (ingat sampai bila-bila)

pese turon pulok (pesanan diturunkan pula)
goyak wi ko anok ambo (ingin beritahu pada anak saya)
kito harto takdok (kita tiada harta)
pesane jadi sako (pesanan jadi pusaka)

ingat sokmo hok mok pese (selalu teringatkan pesan emak)
kito susoh jange tupe oghe (kita susah jangan tumpang orang)
tak soh pinje berute (tak usah meminjam berhutang)
kalo de banyok ute (kalau sudah banyak hutang)
kito payoh nok sene (kita susah untuk senang)

hok mok pese hari-hari (apa yang emak pesan hari-hari)
pandai2 jago diri sendiri (pandai-pandailah jaga diri sendiri)
bala cekah jgn dicari (bala jangan dicari)
tempat susoh jange di gi (jangan pergi ke tempat menyusahkan)
ore kenat keno lari (orang buli kena lari)

maso kito kayo (semasa kita kaya)
rama lah saing sorbat (ramailah teman sahabat)
de takdok gapo sekaro (pabila apapun sudah tiada)
kucing pun tok dok dekat (kucing pun tidak mahu dekat)
maso sene lego (semasa senang berasa lega)
ramai lah kaum krabat (ramailah saudara mara)
de takdok gapo sekaro (pabila apapun sudah tiada)
lalat pun tak sei hinggap (lalat pun tidak mahu hinggap)

ingat lagi hok mok kato (ingat lagi apa yang emak katakan)
hati2 dale wat kira caro (hati-hati dalam perhitungan)
lidoh maruah kito (lidah maruah kita)
hati ore keno jago (hati orang mesti dijaga)
tak baik mengupat mengata (tidak baik mengumpat mengata)

hok mok pese hari2 (apa yang emak pesan hari-hari)
kito keno kenal diri sendiri (kita perlu kenal diri sendiri)
mano asal kito mari (dari mana asal-usul kita)
pah mano kito nak gi (sampai kemanapun hendak kita pergi)
baik2 jago diri (baik-baiklah jaga diri)

ingat sokmo hok mo pese (selalu teringatkan pesan emak)
walau jauh duduk tempat oghe (walau jauh berada ditempat orang)
jange lupo kampung lame (jangan lupa kampong halaman)
warih waroh di klate (saudara mara di Kelantan)
jange sombong ngan oghe (jangan sombong dengan orang)

pesene mok ambo (pesanan ibu saya)
iklasnyo dari hati (seikhlasnya dari hati)
pese ko anok dio (berpesan kepada anaknya)
jak mulo sapa loni (sejak dulu hingga kini)

ikhlas dari AmboSayeKelate dan seluruh rakyat Kelantan khas buat perantau2 dan juga khas buat anak2 bukan kelahiran Kelantan yg sayangkan Kelantan..terima kasih..ibu,kaulah segalanya bagi kami.. ^_^



Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]