WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Tuesday, July 8, 2014

Tak join Grupchat, awok disisih...

MasyaAllah...
Sekarang era teknologi canggih serba sofistikated katanya. Makin hebat bila berbagai gadget direka untuk membawa umat kita ke dunia serba maju. Namun, bila kita dah capai kemajuan, kita leka pulak. Abai peranan kita dalam kehidupan yang dituntut pulak...
Sedar, tak sedar MEREKA, mencipta segala applikasi ini  ada matlamat yang tersembunyi. Buktinya "orang kita" lebih taksub dengan gadgets hingga leka. Sampai abaikan segala amalan murni bersosial yang sebenar.
Kalau dulu kita saling punya masa untuk berhubung sesama sendiri dengan cara yang lebih mesra dan harmoni. Tetapi sejak munculnya gadget dan applikasi canggih, kita makin jauh...
Akibatnya.. Persahatan, hubungan kekeluargaan tergugat dll. Semua ini kerana taksub dgn FB, WeChat, WhatsApp termasuk, grupchat yang dibuka untuk berhubung. Setiap yg baik klu dilakukan dgn keterlaluan ada kalanya bakal mengundang keburukan.
mereka yg tak mampu ade alat canggih mcm smartphone, tablet maupn handpon Android terkapai kapai. DiLupakan di kalangan rakan. Pada mereka, sahabat yg tak ber FB - antisosial. Yang xde handpon bijak pandai plak - tak boleh la join grupchat, dianggap Bukan Geng@ Kwn ?
Aduhaii..mcm tu lah cerita yg disampaikan oleh seorang sahabat MakLady baru2 ni. Dia disisih semata mata x join grupchat...
Hmmm.. Mungkin rakan alumni Maklady kecewa dan terasa hati dgn sikap rakan2 dri grup.
Sampai mcm tu sekali org kita menilai sebuah persahabatan. Nak kata Tak Benar hal ni berlaku dlm masyarakat kita, Maklady pun tak nak komen lebih2. Cuma setelah sahabat ini mengadu, terpikir gak ade benar nya sebab MakLady pun ade join grup mcm ni di WhatsApp. Kemudian MakLady tarik diri atas sebab xde masa utk mengadap WhatsApp dan bual dlm grup tu. Tapi bukan makna nya nak jauhkan diri. Tuntut tugas lagi diutamakan. Siratulrahim masih boleh diteruskan, betul tak??
Namun bila MakLady terpikir semula.. "Patut la kwn2 yg aktif dlm grupchat sebelum ni, dah tak pernah lagi bertanya khabar sejak MakLady kluar grup" Nauzubillah. Xnak bersangka buruk. Sebelum ni MakLady x amik port sbb faham mungkin masing2 sibuk. Tapi, Mungkin ade logik nya rungutan sahabat ni. Kena join grup baru boleh tanya khabar kot. Ha ha ha
MakLady tanya sahabat lagi.  Kenapa dia kluar grup? Jawabnya buat MakLady yakin tindakan nya mmg Bijak!
Menurutnya, grup tu dah la bercampur lelaki - perempuan. Maklumlah grup rakan masa sekolah dulu. Skrg dah tua-tua. Tapi apa yg dikesalkn dlm grup tu, kerap ade sembang 18sx yg tak sepatutnya. Mual klu di baca walaupun di skrin! MasyaAllah...
Malah ade bau skandal antara kenalan lama. Almaklumlah lepas jumpa, timbul bibit kasih bekas kekasih. Alahaiiii...kes berat gak ni. Tak pasal2 kita pun bersubahat sama ! " rungutan sahabat MakLady.
Memang patut pun, dia keluar dari grup yg mcm ni. Cuma yang dikesalkan, kenapa perlu disisihkan semata mata we r no longer member of the chatgroup...??
Berbalik kepada tujuan applikasi ini direka. Mungkin kah ini niat merek yang inginkan org kita @ umat kita leka dalam kehidupan bersosial hingga mengabaikan tuntutan asali dan agama?
Renung2 kan dan jangan leka dengan duniawi sangatttt...
Allahualam. Salam Ramadan semua :))

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]