WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, February 25, 2013

How to be A blogger? - MakLady's style~!


Assalamualaikum 
Happy Monday! wahai teman2 sekian...

Sambil wat keje di pejabat / rumah, apa kata belek2 blog dan baca entry MakLady ... (siap promote tuuu...) 
Kali ni, MakLady nk share - How I became A Blogger?

Ramai kawan2 rapat MakLady pun tak tahu - Im a blogger. Lately ni baru ada yang sedar...." Oh U blogger ke?" ... "Tak sangka plak u ada blog?" .."You tulis apa dlm blog you tu?" 
Ye laa..at my age ni, masih ade ke masa nak berblogging? Kenapa nak berblog? Macam2 soalan yang bermain di fikiran mereka dan org luar sana ....

Pada MakLady...usia bukan penghalang utk sesorang utk berkarya, terutama dalam dunia penulisan. Cuma method atau media je yang membezakan. Ada yang lebih gemar ilhamkan penulisan dalam penerbitan buku atau novel. Ada tu plak cenderung dalam menulis hal hal yang lebih serious seperti rencana, forum, idea pemikiran dll. Pendek kata selaras dengan perkembangan sosial dan usia penulis itu sendiri. Masing masing ada gaya dan cara tersendiri.

Bila Minat Menulis timbul dan kenapa pilih untuk BerBlogging?
Dulu ketika remaja, diary menjadi teman MakLady mencatit segala peristiwa kenangan saban hari. Macam2 MakLady luahkan. Minat menulis ni rasanya masa sekolah lagi. Masa tu, DIARY menjadi teman. Apa saja dituliskan kat situ. Kira segalanya diluahkan, sehingga lah MakLady meningkat remaja ketika itu. Seingat MakLady. diary ni menjadi teman masa mak Lady masuk sekolah menengah hinggalah ke ITM.

Tiap tiap tahun, MakLady akan sediakan diary utk catatan. Masih ingat lagi, kali terakhir MakLady gigih menulis dalam diary adalah sekitar tahun 1986/87. Sebab masa dan ketika itu, MakLady tak sempat nak menulis lagi secara serious sebab ketika itu MakLady dah pun mula sibuk dengan persiapan utk menerima kehadiran org baru..... walaupun begitu, minat menulis tidak tinggal di situ aja. Malah MakLady masih ingat lagi, dengan typewriter yang kecik yang boleh dibawa ke hulu hilir yang dihadiahkan oleh suami MakLady ketika tu...Sebab dia tahu - minat mendalam MakLady dalam penulisan. Masa terluang MakLady akan diisikan dengan mengetuk kunci abjad pada typewriter....

Diary dah bertukar kepada Blog pulak....
Kini setelah beradab lamanya, diary dan typewriter tidak penah hilang walaupun kegunaannya dah digantikan dengan komputer dan notebook. Hmmm bila dikenangkan semula - terasa begitu pantas teknologi dunia! Sekarang dengan peralatan canggih, lebih senang utk berkarya.

 Kini, masa beredar, so here we have BLOG to replace my Diary .... then  ML decided to have my own blog - I named it, My Shades of Love. Mulai mengarang entry mengenai apa yg MakLady lalui saban hari. Sekurang2nya dapat release segala yang ingin diluahkan. The blog seperti diary MakLady masa tu. 

Ada blog hanya untuk kepuasan diri sendiri...Ketika org lain sibuk dengan membina website atau blog, MakLady masih tumpukan pada ruang utk membina blog dan menulis entry. Sebenarnya pada masa tu, Maklady hanya pandai menggunakan blogspot sekadar SUKA SUKA. Bila hari hari update entry, mula la rasa seronok. Rasa mcm dunia baru tanpa memikirkan tentang tujuan dan hala blog itu sendiri. For me, cukup lah sekadar utk melapangkan masa utk mengarang cerita atau luahkan demi masa dan ketenangan. Sesungguhnya MakLady suka menulis dan dengan cara ni, rasanya dapat memberi sedikit kelegaan dalam diri. Bila membaca setiap bicara membuat diri tersenyum sendiri. Masa tu, tak terpikir akan ada org luar yang akan membaca. Cukuplah sekadar kepuasan sendiri...

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]