WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Tuesday, December 11, 2012

Kecoh Pasal Uniform Farid Kamil !!


Credit : Bliss Candid Photography

Assalamualaikum Semua....

Aduhaaaaiii
Cian nya ML tengok pasangan pengantin baru ni....
Belum pn puas menikmati suasana PENGANTIN BARU...
dah timbul plak KONTROVERSI pasal pakaian masa bersanding tempohari.

... (maaf rasanya mrk dah puas & bergumbira 
dgn berita si isteri sudah berbadan dua
 ~ alhamdulillah Bunting Pelamin kata nya..) 


ML rasa ramai pn dah tahu pasal isu ni. Sejak Hari Ahad lalu dah diperkatakan. Apa yang ML nk ngomel kat sini bukan la nak tokok tambah isu yg ada. Bukan pn nak tunjuk bijak pandai mengenai isu menggayakan pakaian seragam atau UNIFORM anggota keselamatan. Tetapi, dalam hal Farid Kamil khasnya, ML rasa beliau lebih bijak dalam mengadakan majlis persandingan jika inginkan kelainanan.

Pada dia, mungkin sbb dia ni ICON PDRM, maka dia mampu mengadakan majlis ala ala GAH dgn "sword barrier" bersama anggota PDRM. Mungkin juga disebabkan teruja dgn perkahwinan dan berita kehamilan isteri, dia alpha pasal AKTA tertentu. Setahu ML la, dari dulu lagi dah ade AKTA ni. Org awam pn ramai pn yg tahu ~ tambah2 bila dah biasa dgn kehidupan mrk yg di dlm pasukan keselamatan ni.

Ada juga org awam yg ingat boleh saja hentam keromo bila nak kenakan pakaian seragam Tentera maupn Polis. Sebenarnya kalau nk ikutkan, pakai baju coloreng yang anak muda kita suka pakai utk santai pn, dikira SALAH tau...Boleh didakwa tau...!! Klu tak faham dan tak tahu pn pasal AKTA, boleh rujuk pd Kementerian maupn boleh je Google sendiri.

Bukan ML nak menakut2kan korg! INI FAKTA ~dlm akta tersebut ada menyebut pasal "salahlaku @ salahpakai" atau memperagakan pakaian anggota keselamatan yang berkenanan tanpa mendapat kebenaran dari pihak Kementerian boleh didakwa dan diPenjarakan !! Ayooo yooo..kara waleeyy. Jangan wat main2..

Tambah plak kita perlu menghormati org lain yg mungkin akan tersinggung dgn perbuatan kita.
Bukan ML nak backing abang2 tentera atau bapak polisian yang marah dengan tindakan Farid Kamil ni, cuma ini bukan isu peribadi mereka tapi ini merupakan satu kesalahan yang tak sepatutnya dilakukan oleh orang awan walaupun Farid Kamil sendiri. Ini seperti mempersendakan kehormatan yang diberikan kepada anggota dan pegawai pasukan keselematan itu sendiri! Kita pn tahu, bukan senang tau sesorang anggota utk sampai ke tahap pegawai yang DITAULIAHkan oleh Duli Yang Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong! Bukan calang calang org leh bagi pangkat, darjat dan anugerah dlm TENTERA dan POLIS DI RAJA ni.

Mungkin ini juga salah satu perkara yang dipertikaikan oleh anggota keselamatan dlm isu Farid & Uniform ni. Segala kehormatan diperolehi dengan penuh disiplin dan dengan rasa hormat mereka laksanakan amanat. Termasuklah terhadap tata rias pakaian ketenteraan maupn kepolisan itu sendiri. Contohnya, pangkat maupun anugerah "wing" kepada anggota. Ingat org awam boleh beli kat kedai dan tampal kat baju , Suka Suka ke?? hmmm No! No Way hozzzeyyy... Semua tu diperolehi dengan usaha dan tanggungjawab.
Farid Kamil dan Diana Danielle
Let's Kiss & Make Up
ML harap di masa hadapan, jangan ada lagi artis atau pn celebriti yang melakukan perkara seperti isu pakaian seragam (tak kira la TENTERA atau POLIS maupn perkhidmatan awam yang lain) Sebelum nak adakan ssuatu PIKIR dulu. Bertindak dengan bijak. Kalau nak adakan ssuatu yg LAIN, jangan lupa utk mohon pada pihak tertentu utk kelulusan terlebih dahulu.Tak salah jika kita saling hormat menghormati...

* suka tengok adat istiadat ketenteraan ~ seolah mengimbas nostalgia...huhu ;)

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]