WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, September 17, 2012

The Melaka River Cruise ...

Salam Isnin utk kalian semua...
Tiket masuk harga RM10 

The best River Cruise in Malaysia...
Last week ML ke Melaka lagi.... bersama anak ML atas urusan peribadi. Tapi kali ni tak la sesibuk minggu lepas. Dengan itu jugak la ML nekad utk cuba River Cruise. ML tak kira! Kali ni ML nk gak cuba terokai Sungai Melaka. Itulah impian ML bila sampai ke Melaka kali ni. Harap2 kali ni, ML jadi pergi! Bukan apa, kononnya ML teringin nak mengembalikan nostalgia memori ketika di Venice & San Antonia suatu masa dulu.(ceewaaahhh ttiba teringat plak pengalaman ktika diluar negara dlu2). Bertemankan jejariruncing dan jentayualami, ML drive ke Taman Rempah utk ke jetty...
Jeti @ Taman Rempah
Seriously, Suasana berCruise di Sungai Melaka, mampu mengingatkan ML tentang pengalaman terpesona dengan Cantiknya panaroma RiverCruise! Sepanjang perjalanan menggunakan boat (cruise) sungguh menarik hati dan pandangan terindah Uolz. Kalau tak caya, take a trip to Melaka dan cuba sendiri! ;) Lagi best kalau pergi bersama keluarga. Bak kata anak2 ML - Cuti Cuti Malaysia :))


Nak kata sama tu, bohong laaa tapi ada persamaan dgn river cruise kat Melaka ni dengan yang kat Oversea tu. Tapi bila berada di dalam cruise, pasti teringat saat2 menyusuri sungai dan menghampiri jambatan merintangi sungai di sana. Lebih lagi bila ML teruja masa melalui bawah jambatan jambatan yg terdapat di sini. Ada yang serupa tapi tak sama dengan jambatan di kota Venice. Ada yang terdapat mcm kat San Antonio. Mungkin rekabentuk bercirikan penjajah dahulu gamaknya...

Apa lagi, siap berposing sana sini. Bukan apa, nk capture the moment dan suasana utk dikongsi di sini.

Dah pn berada diatas boat - Cruise

Xcaya? cuba la Uolz tengok photo2 yg ML sempat muatturunkan. Nak gambarkan dengan kata2 - rasa mcm tak cukup ayat nk gambarkan. Lihatlah...Sangat menarik keadaan dikala itu. Lampu2 warna warni mencantikkan lagi suasana malam. Sepanjang menyusuri sungai (boat cruise) @ Sungai Melakai ni, kita akan mengalami suatu pengalaman yg sangat mengasyikkan!! Sukar utk digambarkan dengan kata2....walaupn semasa dlm boat, audio penerangan sentiasa menerangkan kepda kami mengenai sejarah kawasan yang dilalui. Very the infomatif hokey!

ML terpukau dengan kecantikan panaronama sepanjang lebih kurang 45minit pelayaran dari Taman Rempah, Kg Rama hingga ke Quayside Heritage Centre dan berpadah balik. Kira boleh ulangi tengok Pemandangan indah dengan suasana cahaya lampu memukau, terutama ketika disajikan dgn lampu warna warni dan lukisan didinding bangunan, SUNGGUH CANTIK! 

Itu belum lagi bercerita mengenai perkampung melayu disepanjangan sungai yg dibangunkan oleh kerajaan negeri demi sejarah dan kewujudan. ML ni klu nk tau "org bando KL" so Perkampungan Melayu di Melaka ini mmg menjadi satu kebanggaan ML dapat melihat semua ni. Difahamkan, rumah org melayu yang dikekalkan dan masih diperlihara keasliannya ini, mendapat golokan sebagai Museum Hidup! Kampung Melayu Molten memberi suatu keindahan dlm sejarah Melaka. Tambah plak keunikan rekabentuk rumah adalah peninggalan zaman turun temurun. This is Malacca. Indeed, It is an Awesome HisTory....!!

 PERKAMPUNGAN MELAYU MORTEN

  

Oleh itu, ML nk rekemen : Kalau boleh.. korg jgn lepaskan peluang utk mengalami keseronokan pengalaman berada di dalam River Cruise yang bermula dari Taman Rempah hingga menyusuri tepi Sungai Melaka dengan panaroma yang terindah. Bagi yang dah penah lalui cruise ni tentu setuju dgn ML... ;) dan kpd yg belum lagi berpeluang, jom ke MELAKA - To Love Malaysia is to Know Malaysia.

SELAMAT HARI MALAYSIA uols..
Peneman Setia ML  ketika di Melaka tempohari...
Oh yerr.... Jangan lupa juga, baca entry adik angkat MakLady mengenai cruise yang diikuti bersama kami tempohari.

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]