WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Saturday, June 23, 2012

Join WWF-Malaysia’s Blogger Contest to Help Save Turtles

Pledge to “Live Green”: Save Wildlife, Save Ourselves

Join WWF-Malaysia’s Blogger Contest to Help Save Turtles

SELAMAT KAN SI COMEL NI DARI PUPUS.. 

Bila tengok akan gambar ini teringat la makLady tentang crite kartun NeMo - klu Uolz ingat, dlm cerita tu, semua hidupan laut hidup dgn penuh harmoni. Dari ikan2, udang, ketam, hhidupan laut lain termasuk penyu. Dlm movie tu pn, ade tunjuk sekumpulan penyu yang hidup di lautan terpaksa berhijrah untuk menyesuaikan diri dengan edaran kehidupan mreka yg teranca. Mungkin dgn ancaman bahaya ini mereka akan terus pupus. Ini bukan rekaan tapi melihat akan hal ini, ternyata jika kehidupan mengikut edaran sistem tertentu, mampu memelihara persekitaran dan menjaga kehidupan manusia sejagat, kenapa harus kita biarkan ianya hilang atau pupus? 

Adalah penting untuk mengekalkan kehidupan mengikut "ecosystem" yg sesuai dan selamat. Sistem kehidupan hidupan laut ini, menyumbang kepada eco-kehidupan kita semua yang menghuni dunia. Segala makanan, air & udara segar perlu dijaga dgn baik. Jangan sekali kali kita mencemarkan alam sekitar demi pembangunan langsung mengabaikan kehidupan kita sendiri. Kehidupan PENYU yg hidup di lautan akan terus pupus jika langkah untuk selamatkan dunia kita ni, tidak di amik serious! 

KINI Percemaran berlaku di mana-mana. Lautan yg tercemar dari sisa toksid dan penerokaan hutan dan sungai yang kotor, akan menyumbang kepada kepupusan hidupan di dunia ini dlm masa terdekat jika kita masih berdiam diri. Seperti KITA, yang bergantung kpd rangkaian makanan turut terjejas. Hidupan dari lautan akan musnah. kerana ianya juga bergantung kepada sistem ecologika. Bila kita "hilang" akan eco system, maka masalah akan timbul untuk menimbangkan gaya kehidupan. Bukan kepada hidupan liar dan hidupan laut malah kehidupan manusia yg menghuni BUMI juga akan terjejas. Perkara ini telah diterangkan oleh pihak WWF, selaku badan yg menjaga & melindungi haiwan liar dari ancaman dan kepupusan. Sila klik kat SINI

Sebagai menjaga sistem kehidupan haiwan terlindung ini, manusia harus lebih peka dan turut sama berusaha untuk menjaga persekitaran alam agar kehidupan lebih selesa dan selamat. 


PENYU, spesis haiwan perlindungan utk sistem eco kita, kini kian pupus - dek perbuatan kita juga. Kepada mereka yang suka makan telur penyu - PLEASE STOP IT!! U are killing these little creature...Let them live! Let help them Help Us....

Mungkin korg tak tau apa yg PENYU bantu kita utk terus selesa hidup di muka bumi ni ? Klu korg tau ..sure korg akan bantu Selamat Kan PENYU. Korg sure nak bantu WWF - Malaysia, pelihara penyu agar mampu hidup bebas. Apa kata kita bersatu hati.. Jom Kita Jayakan KEMPEN WWF  - PLEDGE TO "LIVE GREEN"a

Kepada yang berminat nk terjah dan Menang ! boleh clik kat sini >>  Terjah Blog Bersama Maklady  -  Let's Terjah & Win...with Mak Lady :) GOODLUCK!!!

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]