WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Friday, June 22, 2012

You Are What You Eat!

Various size cups and sugar cubes are displayed at a news conference at New York's City Hall, Thursday, May 31, 2012. (AP Photo/Richard Drew)
Photo : Credit to Yahoo!
Cuba perhatikan gambar dari Yahoo! ni, apa yg ANDA nampak? Apa yg bleh kita tafsirkan, dgn tersusunnya ketulan gula di depan setiap bekas air yg di pamerkan..?

MakLady percaya ramai antara kita dah boleh faham... KENAPA MakLady nk share info tentang pertunjuk pd gambar di atas. Ya.. sususan ketulan gula diperlihatkan di hadapan setiap minuman berkarbonat @ minuman gas ini adalah kandungan Gula dlm setiap bekas minuman. Tahap Gula dlm setiap minuman/makanan menentukan tahap kesihatan kita..So juz imagine, betapa banyaknya kandungan sugar yg kita ambil ? 

Uolz Penah dengar kan? Gejala yg berpunca dari GULA ni...

GULA - dlm kehidupan kita sebenarnya penting. Selain dari memanis rasa makanan maupn minuman kita. Perlu nya gula pd kita sbagai pembekal tenaga. Badan kita perlu gula utk survive. Amat penting jugak diambil dlm kuantiti yg sederhana. Klu amik berlebihan, mcm-mcm gejala kita leh jumpa. Bukan kata lagi MANIS dlm senyuman, MANIS dlm minuman/makanan pn, boleh tentukan gaya hidup.

Penah dengar kan....ungkapan "YOU ARE WHAT YOU EAT!" 
Credit to Dr Gillian McKeith
Seperti Apa Yang diperkatakan dlm buku Dr Gillian McKeith - If your body could talk what would it say about you?
We’ve all heard the old adage ‘you are what you eat’, but have you ever stopped to think exactly how true that is? Put simply, healthy eating is the key to wellbeing. We all have up to 100 trillion cells in our bodies, each one demanding a constant supply of daily nutrients in order to function optimally. Food affects all of these cells, and by extension, every aspect of our being: mood, energy levels, food cravings, thinking capacity, sex drive, sleeping habits and general health. If you feed your body junk and convenience foods it’ll simply lay down fat, lower your energy, even your brain power.


Di sini...kita patut tahu bahawa jika kita amik lebih GULA @ makanan manis, kita akn jadi MANIS? 
hhmm ini sama sekali tidak tepat....
Yg tepat - kita akan dapat KENCING MANIS dan obersiti kerana GULA! Lambat laun mcm2 penyakit akan timbul berpunca dari GULA. Cuba korg baca artikel dari Yahoo! : diabetes doctors : ban soda!

"We're spending billions of dollars for drugs to cure the problem after the problem happens, instead of preventing the problem. Not only are you endangering your own life, you're making everybody else pay for it." said Dr. Bryce Palchick, a general practitioner in Pittsburgh USA

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]