WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Thursday, June 6, 2013

Dah Senang, Nak Senang Lagi

Assalammualaikum

Baca je tajuk entri MakLady pepagi ni, pasti uol dh faham akn maksudnya, betul x?

Haaa..pada yg xfaham atau wat-wat xfaham...
Meh sini nk kasi jelas...

Dulu bila mak pak berleter, kawan ngadu hal ke...ada kala dorg sebut:

"...kita bukan org senang..." maksudnya kita ni bukan org yg berada...

"...ingat senang ke nak idup kat KL ni ? " makna nya bukan ada jalan mudah jalani kehidupan...

"... Usaha sendiri! Jangan nak berSenang lenang dok harap org lain wat keja untuk kita...."

Haaa... Sekarang pasti dah faham, rite?

Contoh "DAH SENANG, nak Senang Lagi" dlm kehidupan kita, brlaku depan mata. Ada banyak lagi .. Semua ni mengingatkn kita akan sukar nya nak jadi SENANG!

Nowadays, semua org nk SENANG.. Kalau boleh pejam celek dahpun dlm Zon Senang .. Tak perlu bersusah2 lagi. Dah tentu2 bila brada di sana, hidup kita pun lebih tenang, ceria, bahgia dgn ape yg diinginkan, terlaksana...

Tapi yang tak bestnye BILA...
Kita mula rasa kita hebat sbb berjaya sampai ke zon selesa atau senang ni. Kita ketepi kan hak org lain! Kita tamak, riak dan ada plak rasa kita berhak brada di atas! So, apasalahnye bila tambah senang lagi !! Siap kikis sgala hasil org lain, semata mata nk hidup SENANG LENANG!!

Bile dh capai impian tu, of koz dh xde masa tak pikir pasal org lain. Konon, kita dh "berusaha" temui jalan mudah utk kehidupan. Ada tu plak, senang jugak la jalan yg diambil utk jdi SENANG...walaupn dgn menafikan hak mereka yg berhak!!

Tak cukup lg tu. Bila dh mampu hidup mewah dan sgala kemudahan yg kecapi, mula pandang org lain sbelah mata. Mula lah lupa daratan! Lupa asal usul. Bukan saja senang dgn wang ringgit, malah harta pun nak dikaut sama. Alaa serupa, Macam cerita AliBaba... Dah dapat harta karun, tak nak kongsi.. Bawa balik satu lori..End of the day, habuk pun tak merasa! Padan muka...

Biasa la kan, sikap manusia yg pentingkan diri! Janji dia dapat apa yg dia nak! Xkira la, hak org pun dia kebas! Xkesahla, nak dapat cara cepat atau lambat. X de hal punya nak menyusahkan org utk Senang dia ... Ha ha ha hebat kenn.. ;)

Paling hebat bila ada yg DAH SENANG nak senang lgi! Ye la, klu dah mampu ada washing machine, dah watpe lagi nk basuh sendri - dgn tangan!? Klu dah mudah buat kerja begini, kan lgi senang, jika ada pulak org lain yang amik cucian masuk mesin, tunggu siap. Siap jemur..tunggu kering dan siap lipat - ada kalanya kerja senang tp masih lagi nak yg Senang Lagi...

Senang Banyak ... Kat Dunia,
Belum pasti Senang di Akhirat .

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]