WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Thursday, March 14, 2013

Kes Dera Wanita : STOP it before it's too late!!

Assalam utk Smua
YaAllah!! Makin geram bila MakLady dapat tahu kes dera dikalangan kenalan. Aritu kes dera suami isteri.. sampai lebam bijik mata o_O .. kena penumbuk si laki yg baran. Maaf bila MakLady bahasa lelaki dayus ni Jantan je. sebab klu dia Lelaki, dia x buat isteri dia gitu....

Tepat menurut kajian, lelaki yg suka memukul ni sentiasa meras mangsa dia lemah. Takut akan diri dan rasa lebih berkuasa... sebab tu dia terus sedap naik tangan. Tambh plak si pasangan merelakan diri diperlakukan begitu. Mungkin sebab kasih cinta sayang kot...

Sama la dengan kesah novel yang MakLady tengah baca - refer entri sbelum ni. Cuma yg dlm novel tu kita dpat rasa sengsara di hati...dlm penghayatan dan imiginasi kita. Berbeza dgn yang nyata ni, kita dapat lihat dengan mata kita sendiri derita fizikal dan mental mangsa!

Mungkin uol pun penah mendengar cerita kekawan mengenai kes dera. Tak kira la kes dera fizikal atau mental... Yang penting, wanita yang Allah jadikan dari tulang rusuk ni, bukannya utk dipatah patah. Bahkan ianya harus dilindungi krana ianya Amanat kpd kaum Adam oleh Allah swt. Seperti asalnya tulang rusuk nabi Adam yg terciptanya Hawa, wanita diibaratkan sebahagian dari tubuhnya. Menjadi hak dia utk memelihara bukan sebaliknya.

Entah apa nak jdi dgn dunia skrg. Makin menjadi jadi kes dera skrg ni. Terkini plak pasal kes dera tunang orang yg disampaikan oleh ank MakLady. Khabarnya baru tunangan. Belum jdi suami isteri. Tapi dah jenuh kena belasah sampaikan lebam biru birat dibuatnya anak org!!

MasyaAllah ...bila melihat akan kecederaan akibat dera fizikal oleh tunang tu tdi, MakLady terasa sayu dgn ape yg diperlakukan. Ada lelaki yg sewenang wenangnya mendera wanita  tanpa belas kasihan mahupun rasa !! Terbayang apa yang makbapak wanita ini RASA jika dapat tahu anak mereka didera sebegini rupa? 
Kasihani lah ibubapa kita yang membesarkan kita dengan kasihsayang. Kenapa biarkan Cinta Kasih Sayang terhadap lelaki yg baru bersama kita, berbuat sesuka hati (pukul, sepak terajang)?? Walaupun mereka adalah kekasih, buahhati, tunang maupun bersuami - apakah hak mereka mereka melaksanakan kekerasan keatas wanita yg sayang mrk?

Tanya diri anda - berbaloi ke ksengsaraan dan kesakitan demi menagih kasih sayang dari mereka yg tak punya rasa hormat pada ibubapa anda?
Love Yourselves First Before You Love SomeOne ( who Dont Care to Love You back...) Stop Violence. Women!! You're not Alone.

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]