WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Saturday, August 11, 2012

Duit Raya dari Bank Negara

Duit Raya Baru....menjadi buruan sejak diedarkan mulai Julai baru2 ni. Sejak tu, ramai yg teruja nk kasi duit raya baru.. hehe.. Mayb sbb cantik lagi dri yg sediaada. Apa2 pn ML tak kesah klu dapat duit raya lama. ke baru ke... sbb yg penting bukan rekabentuk atau baru lamanya duit. Tpi pemberian dari sipemberi itu...hehehe..termasuk nilai wang itu sendiri...*klu dpt wang kertas warna ungu pn lagi laaa ML suka* Oh yer..sape nk kasi duit raya kat ML ...sila2 laa yer.... ;)) ha ha ha
gambar hiasa dari koleksi Bank Negara & Bernama
Setiap tiba hari raya pasti ramai yg dari awal memperuntukkan wang "angpau" duit raya utk mereka yg layak!
Siapa yg layak agaknya.....

* Kanak kanak  * Anak anak sekolah * Remaja yang masih bersekolah menengah maupn kolej...
* Kekadang tu, remaja Uni pn masih dapat duit raya - bergantung kpd ihsan pemberi [terutama ahli keluarga] termsuk anak ML yg msih blajar kat Uni wlupun dh 20+ thn..huhu

Nak tau tak serba ringkas pasal sejarah DUIT RAYA ni..
Kalau dlu, duit raya ni tak penah wujud dlm masyarakat Melayu. Tetapi telah diadapsi kan melalui budaya memberi "angpau" oleh kaum Cina. Maka dgn budaya itu, org Melayu Islam juga memberi wang lebih kpd amalan "kluar zakat" kepada golongan yang memerlukan. Cuma masa dlu - kanak2 tak semewah skrg! Mrk cuma menerima wang siling. Masa tu, kanak2 tak materialistik sgt mcm skrg...huuhuu Zaman ML plak dulu, seingat2 ML, 20sen pn kami terima~! hehe Maka bila dikumpul - jdi banyak laaa...seronok tak terkira masa tuu.... ;))

Sekarang ni pulak, duit raya diletakkan ke dalam sampul angpau. Bila diterima, xdapat mengagak berapa nilai angpau yg diterima! Ada kalanya kanak2 ni, teruja dgn nilai angpau yg diterima. Ada tu, hanya mongok klu dlm sampul tu hanya ada RM1. Ada budak2 yg daring, bleh SOUND..."hmmm takkan seringgit je..?" tambah plak klu dia sound depan2 org yg bagi tu??  ha  ha  haa...Itulah senario pasal duit raya dulu & skrg.

So tahun ni Uolz dh siapkan duit raya berapa ringgit malaysia? Raya dah nk dekat dah ni. Dah sediakan utk Adik bradik? hmmm agaknya brpa laaa rezeki dorg thun ni...Anak sedara berapa ringgit? Mak Ayah berapa agaknya duit raya kan..?? huhu.. SERONOKnyaaaaa...[ bagi  yg menerima dan yg xbrpa nk seronok nya bagi yang nk kuarkan duit raya...;)) he he he

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]