WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Thursday, August 16, 2012

Bahaya Mendatang dalam FaceBook, Blog maupun Twitter


Penjenayah Boleh Menceroboh,
serta meRompak kita....
tanpa kita sedari.
~ Kredit to Google~
Salam buat bloggers yang ML kasihi,
Terlebih dulu ML nk mohon maaf jika entri kali ni mungkin ada yg kurang selesa. Ini adalah pemerhati ML dan juga utk berkongsi info.

First sekali : MakLady nk nasihat kan utk diri ML dan rakan2 blogger semua agar lebih berhati2 bila berada di alam cyber ni. Almaklum laaaaa..Dunia internet ni LUAS. Kira mcm2 info jugak bleh capai. Bak kata, sesaat kita klik, dalam sedetik dah sampai maklumat ke merata perusuk dunia. Semua dapat tahu. Maklumat di hujung jari. Rasanya kalian lebih tahu dan mahir dlm hal internet, kan...??. 

Hal ini termasuk la dlm espek KESELAMATAN diri & keluarga. Sudah bnyk kita dengar akan kes2 yang mlibatkan wang, harta, nyawa melayang kerana hal2 sebgini. Seelok2nya, marilah kita sama sama mencegah dari berulang. Tidak mustahil segala jenayah ini, berpunca dari kealphaan kita sendiri. Tidak mustahil juga jenayah ni, bermula dari info2 yg kita muatnaik utk dicapai dengan mudah. 

Langkah sewajar yg perlu diambil ketika kita melayari alam internet harus dipatuhi demi keselamatan kita jgk. Sebaik nya kita JANGAN SEKALI KALI expose alamat / tempat tinggal kita dlm blog, FB, twitter maupn mana2 media seumpamanya. BAHAYA. Tambah plak org bleh je detect dan jejak kita! Mrk boleh jgk tahu kat mana kita tinggal dan klu melalui apa cara pn, sedikit sbnyk benda ni amat bahaya.Tambah plak, sekarang ni dah bnyk sekali kes2 pecah rumah. Kes2 rompak bersenjata yang berani datang ke rumah. Pada kita mungkin rumah kita ni, alaaa xde apa2 pun. tpi mreka (penjenayah) tahu ke? Janji ada peluang.....

Lagi ketara jika kita senang2 memuat turun gambar2 tentang "KeMeWaHan" kita. Lagi laa dorg ni suka. Misalnya, peraga kereta mewah, rumah mewah, banglo baru beli siap dengan kelengkapan perabut serba canggih. hmmm lagi laaaa mrk ni suka! Walaupn pada awal nya niat kita hanya nk share atau nak beri peluang kawan2 kita kat FB atau blogger tengok sendiri keadaan rumah kita. Sedangkan kita tak tau, kemungkinan besar penjenayah ni, keja dia memantau bakal2 mangsa mereka...  Terutama melalui FB, walaupn bukan rakan FB pn, ada masanya org lain pn bleh tgk gambar2 maupun info yg dimuatturunkan. Serama ML bila pikirkan perkara yg boleh berlaku dan sedang berlaku dalam dunia serba canggih sperti skrg ni.

Seperkara lagi, ML tulis entry ni adalah utk berkongsi sedikit info, dimana ada antara kawan2 yg dengan sengaja atau tak meletakkan alamat rumah mrk. Mak Aiiiii...klu ye pn nk berkongsi dgn kawan2 lain pasal apa2 - elok je jgn ditulis alamat kat WALL. Klu kat inbox atau private group, takpe la. Yg tau pn kawan2 itu je. Ni tak!!! Habis satu DUNIA tau dia dok mana.... BAHAYA dik noonn ooiiii....

So rakan2 FB dan bloggers yg lain,  yang mungkin tak perasan telah meletakkan biodata diri dan keluarga - elok la di edit semula. The best is "takpayah letak langsung" termasuk masa isi kita punya info diri tu, jangan la too direct sgt. Paling bahaya klu stated our home address dan tempat belajar anak2 terutama alamat tadika/sekolah. Ini pada kita, mungkin tak de hal! Tapi kena ingat! bila org boleh access our detail kat FB pasal kita, tak mustahil dorg tak leh dapatkan info pasal anak2 kita. Bukan ML nk takut2 kan atau nk berpikiran negatif tapi juz imagine kes2 culik di sekolah2, tempat2 sekitar skolah semata2 penjenayah ni tau di mana anak kita berskolah... wlupn kita ni Bukan Org Ternama tpi tak mustahil org leh wat mcm tu, semata2 nk dapatkan duit. Mungkin itu jgk sebabnya hari2 kita disajikan dgn berita jenayah - most of it bersangkut paut dengan dunia internet yang serba canggih. Please Be Careful....

MasyaALLAh.. mohon dijauhkan benda2 mcm ni terhadap insan2 tersayang ML dan rakan2 bloggers dan ahli kluarga kita. 

MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARI MENGALAKKAN JENAYAH CYBER BERLUASAN
Jenayah dapat info dari FB, Twitter, Blog
Photo: Credit to Google

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]