WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Friday, July 27, 2012

Permainan: Waktu Kanak2 Dulu

MASIH INGAT TAK MASA KANAK2 DULU......
PERMAINAN TRADISI "teng-tent" yg femes!
permainan OutDoor yg paling kami suka main
di masa lapang. Masa tu, habis simen kat rumah
kena conteng! Klau kat skolah, kami tulis atas
tanah. Klu waktu rehat pn sempat main tau....
"teng-teng" jadi kegemaran budak ppuan
mana budak lelaki lebih gemar main buli.....
Jangan tak tau , budak ppuan pn main gak. Siap ketuk
2 biji guli tu, sebelum campak kat guli lawan...hehehe

Kalau budak lelaki (masa skolah) nk join kami main, ktorg prefer main "galah panjang"... boleh main ramai2. Budak lelaki satu kumpulan, budak ppuan satu kumpulan. Riuh nya budak main lagi laaa... Masa kanak2 dlu,  mana ada segan silu. Main je yg penting.... ha ha ha (gambar dari google - credit utk tuanpunya gambar gak)
haaaa...ni pn satu lagi permaisnan yg budak2
zaman MakLady suka main -  nama dia ML lupa
Congkak! Sape tak kenal dgn mainan  traditional
ni yg berasaskan kayu. Masa zaman seawal dlu,
org kita main congkak dng menggali lubang kat
tanah dan kutipla batu atau guli utk buahnya.
Buah dia plak, dlu kami main pakai biji getah, biji
asam jawa, lepas tu baru guli.  Skrg
dah senang! Kayu dan plastik congkak pun ada!  
Ni pun satu lagi jenis "teng teng" 
batu serimban yg di"moden"kan :buat dgn kain,
berbentuk tiga segi dan ditarukkan kacang hijau.
main batu serimban kerap dimain berdua atau lebih. Pada
masa dulu, kami main dgn batu. Cari la batu yg ssuai utk
dilambung. Siap dgn mcm2 gaya atau step. Ada yg
advance - wang ungcang tigasegi mcam gambar sebelah
Kami guna kacang hijau, pasir halus utk inti uncang.
Walau apapun "batu serimban" ianya permainan
tradisional amat nostalgia dari zaman mak2 kita dlu :))
SKIPPING - samada solo atau pn beramai. Klu  skipping  berkumpulan  tali diayam dgn gulungan getah. Diayam agar
lebih panjang. 2 org akan pegang hujung tali dan pusing serentak utk jadi gulungan getah. Maka yg lain akan "skip" mengikut giliran masing2. Siap dgn gaya lompatan. MakLady dah lupa apa nama nya. Sape ingat leh share.. la la la la
Konda kundi : satu lagi mainan favourite pastime MakLady masa kanak2. 
SERONOK BETUL ZAMAN KANAK2. BERBAGAI LAGI MAINAN TRADISI YANG MAKLADY PENAH MAIN SPERTI 'POLIS & THIEF', MAIN ANAK PATUNG, MASAK2, MAIN KAWIN2, "PUKUL BERAPA DATUK HARIMAU"...Haaaaii bnyk lagi la memori pasal mainan masa kanak2 ni. Apa yg penting, permainan masa dlu memupuk ciri2 positif terhadap pembentukan KEPERIBADIAN ANAK2. Lihat la sekarang.....??

Anak2 kita membesar dgn games yg so called, "berteknologi serba canggih"...but i dont think they can recall those sweet memories while playing it, as much as we did those days .. Ada anak2 kita yg tak tau pun apa itu TENG TENG!, KONDA KONDI & London Bridge is Falling Down......

*PHOTO diatas semua dari rujukan encik Google.com 
.

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]