WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Tuesday, July 17, 2012

Nuffnang @ BlogGOpolis Lagi...

Dari entry terdahulu, ML menulis tentang seminar Bloggopolis belum pun selesai. Sampai saat ni, ramai blogger bagitau, they're eager to know what did happened on that day!! Tapi sayangnya, Oleh kerana majlis ini, adalah EXCLUSIVE maka ML hanya mampu utk berkongsi sedikit mengenai subjek yg diperolehi dari seminar tersebut. Tapi rasanya, adalah lebih baik jika ML lampirkan gambar yg sempat dirakam. ML mohon maaf sbb susah gak ML nk cerita terperinci. Lagipn majlis tu berlangsung sepanjang hari. Dari 8pagi hingga ke 6.30 petang, bnyk betul acara2 nya. Rihat seketika utk lunch dan minuman ringan yg disediakan di luang lobi dewan.


Selain dari speakers yg berkongsi pengalaman ini, kami juga telah diberi peluang utk amik bahagian dalam bbrapa pertanding serentak melaui Twitter & Facebook. ML sempat sertai hanya sekali bgi setiap game tapi REZEKI tak menyebelahi ML sbb majoriti hadiah dimenangi berdasarkan cogankata & penyertaan bloggers dari "grup" yg sama. Sedikit sebanyak benda ni mmg jelas - bukan kerana LUCK tapi biase laaa klu diadili oleh mereka dan org2 mereka juga. Anyway, thats not the point here. Bukan hadiah E-book atau tiket wayang yg ML cari masa mendaftar utk seminar ni. I was there to learn and gain knowledge and share some tips on blogging dgn ahli panel dan bloggers yg hadir. 


Nicholas Chay sedang berucap....
maaf gambar kurang memuaskan
Seblm kami mulakan program pagi tu, Nicholas Chay (Country Manager of Nuffnang Malaysia) dengan gaya yang casual mrasmikan majlis. Beliau berharap kitorg yg hadir tu, dapat menimba ilmu dr seminar tersebut. Almaklumlah.. susah payah mrk (Nuffnang) kelolakan seminar yg awesome ni dgn mengumpulkan panel yg mahir dlm bidang masing2 utk share dgn blogger yg hadir. Seminar ni dijangka utk melahirkan blogger yg berwawasan dan berdaya saing demi masyarakat blogger seluruhnya.



topik yg dperbincangkan 
Seterusnya , seminar dimula dengan master classes yang dinanti2kan...... Melalui Master Class ni, peserta dibekalkan dgn tunjukajar serta penerangan melalui ssuatu kepakaran oleh para panel. Pengalaman para panel membantu kami mengenal cara terbaik utk mengendali blog masing-masing. Dari mula hingga akhir, perbincangan dan persoalan yg penting utk setiap aspek kepakaran, menarik minat kami utk terus terpaku ditempat duduk wlaupn terpaksa berjam2 di dewan itu. Panel telah diajukan soalan oleh pengerusi majlis mengenai perkara yang perlu diperbincangkan. Ada antara panel yg dijemput utk berkongsi pengalaman dan sudi memberi sedikit tips mengenai pengendalian blog. Mmg ssuatu yang berfaedah kpd blogger yang baru nk berjinak2 dengan blog. 

Panel yg dijemput : Maria Elena & Edges Ng

Maria Elena antara panel yg berkongsi pengalaman...
Paling seronok bila ada panel yg memeriahkan suasana dengan telatah sempoi dan dapat berinteraksi dgn peserta. MakLady paling seronok bila Maria Elena ngambil tempat di pentas. Topik perbincangan ringkas tapi beliau sudi brkongsi cara beliau mengendalikan blog beliau., Sebagai blogger dan VideoBlogger, beliau tidak kedekut ilmu dan sudi siarkan hasil video utk tonton kami. Apa yg penting bukan sahaja dgn entry dalam blog tapi kita juga boleh memajukan penglibatan kita dalam bidang lain selain berblogging. Sebenarnya bnyk idea diberikan oleh para panel utk perbaiki hasil karya kita! Klu nk bercerita sampai esok pagi pn tak tentu habis! 


Apa yg penting kita kena tau, Apa yg sebenarnya matlamat kita berblogging ini? Pastikan genre blog dan hasilkan karya mengikut apa yg kita mahir. Yang penting juga, HARUS mencari identiti kita sendiri. Ada bnyk tips juga yg dikongsi utk memastikan karya terus terhasil dengan matlamat yg membangunkan demi kehendak masyarakat terutama peminat dunia internet. Berblogging mampu menjana ekonomi tapi bukan bermakna kita harus mengambil lewa kualiti entry. Harus bersikap saing antara bloggers dgn gaya positif.

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]