WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Saturday, July 21, 2012

Kenangan Ramadhan bersama...

Pada tahun lepas, MakLady & keluarga lalui bulan RAMADHAN dengan penuh dugaan dan cabaran yg belum penah terduga sebelum itu. Namun kini, Ramadhan datang lagi....Harap biarlah kali ni, bwa kenangan manis yg mampu dikenang ...
Uolz nk tau tak? Tiap kali hari pertama puasa ... MakLady pasti terkenang peristiwa maupn kenangan yg sinonim dengan pengalaman berpuasa yg penah MakLady lalui. Segalanya sekadar mengimbas kembali - Kenangan mengusik jiwa...ceewwaaaahhh....maupn kenangan mengukir senyuman .... Segalanya berlaku di bulan Ramadhan. Oh Ramadhan BULAN Seribu Satu Hikmah! 

Alhamdulillah.. 123tagged.Com


TOP 5 kenangan yang MakLady ingat setiap kali Ramadhan...

5.  Berbuka puasa dalam kereta setiap kali waktu bbuka - Masa tu ML keje kat OU - Waktu keje masa tu, selalu balik jam 7mlm. So waktu buka dlm kul 7suku mcm tu. Utk menyenangkan, ML selalu bekalkan kurma dan air kotak dlm kereta. So bila kuar pejabat je cepat2 ke carpark dan buka siaran radio. Sambil meredah jalanraya dah standby kurma. Kkadang tu, rasa sedih gak ler, sbb selalu nya berbuka dgn keluarga di meja makan dgn juadah tapi sbb keja punya hal terpaksa bbuka dalam kereta. Tapi ML tak berseorangan tau...ade juga tgk pemandu lain (yg beragama islam) yg bbuka dalam kereta... Fenomena biasa di bulan Ramadhan.
  
4.  Kenangan yg unik yg penah ML tempuhi adalah berbuka puasa bersama rakan niaga di tapak niaga atau Bazaar di Subang Parade pd Ramadhan lalu. Walaupn tempat yg limit, tapi kami seronok berbuka sbb suasana berbeza. Hanya sekadar bbuka atas lantai berlapik kertas, kami bersila dan mengadap juadah bbuka. Wlaupn ala kadar tapi ML rasa meriah. Hanya berteman anak sulong ML - kami bbukan puasa dgn sorang lagi ONLINE blogger yg sama2 berniaga di Bazaar tersebut. Sronok Berbuka Puasa Sambil Berkelah.... ;)) Suasana yg hanya peniaga Bazaar dapat merasai ... 

3.  Teringat masa bulan puasa di zaman kanak2. Keadaan ML masa kecik2 dlu mmg suka sakit perut. Klu puasa rasa amat seksa tapi sbb arwah Ba berjanji nk kasi duit raya. ML gagahkan jugak. Sampai melepek! Bayangkanla, masa skolah rendah darjah satu dah mula belajar puasa. Balik skolah dah longlai. Masa tu, mak tak kan suruh wat keje. Takut penat. Masa yg kritikal adalah petang! Juz imagine, ML selalu tido sambil meniarap dan make sure my tummy kena pd lantai mosaic yg sejuk.... waaaaa..nak sejukkan perut ke?? ha ha ha... amat la kelakah nya... huhuhu

2.  Dalam pd bulan Mulia ni, ada juga insiden agak melucukan berlaku. Nak kata lawak sgt pn, tak de lawak cuma thing happened...ML masih ingat - sbb masa tu, ML dgn keluarga bbuka di sebuah warung Nasi ayam yg femes kat KL ni. Then dlm pada menunggu waktu bbuka, tuan kedai tu ON kan siaran - radio! Mungkin nk pastikan waktu bbuka sambil siarkan AZAN nnti, fikir kami. Biasa la suasana klu bbuka di kedai. Makin lama org makin ramai datang. Dalam pada tu juga - kami tumpukan pd rancangan TV yg ditayangkan kat situ. Kira tak lama lagi waktu bbuka akan tiba. Tapi yg menjadi lucu nya ialah - sepasang kekasih yg sedang menunggu waktu, telah dengan selambernya menenguk air dan menjamah makanan di depan mereka, semata2 mendengar AZAN di radio (ketika itu) sedangkan radio tu, adalah siaran radio JB ...sedangkan AZAN di TV3 (waktu yg sama) masih menunjukkan org mengaji al quran!! So apa lagi - org keliling dgn muka yg confius terpinga2 melihat gelagat couple tadi menjamu selera!! Mereka asyik sampai tak perasan mrk tersalah waktu BERBUKA~! Pengajaran ketika bbuka diluar - berhati2 - pastikan waktu bbuka yg tepat bagi kawasan yg sewaktu dengan nya. :)

1.  Masa tahun pertama berpuasa bersama - Seperti di masa pasangan yg baru bernikah, pasti ternanti2 saat PERTAMA KALI nk berpuasa sama. ML dgn EnSuami (masa tu..)pn tak terkecuali. Awal2 kahwin tu, dah pasang angan2 nak berpuasa sama.. nak berbuka puasa sama ..nak pergi pasar ramadhan bersama - TAPI apa yg berlaku adalah - EnSuami kena berbuka puasa sorang2. Siap kena masak nasi goreng SENDIRI - sbb ML xleh nk masuk dapur sbb tengah MABUK. Worst part is, ML tak leh bangun2 nk teman bbuka bersama2.....oh my puasaaaa.... ha ha ha...what a first time puasa bersama afterall!!Since that, pasti teringat kenangan yg sinonim dgn RAMADHAN. Sedikit sbnyk buat ML tersenyum sendiri...

SO MCMNE PLAK DGN KENANGAN UOLz  PLAK?? jom cerita ! jomm...

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]