WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, July 23, 2012

DUGAAN Lalu Masa Berpuasa

1.  Penah juga dugaan berpuasa dengan diduga bbagai peristiwa. Salah satu nya, kerap juga ML dapat tau, waktu darurat disaat2 bebuka puasa tiba. Ye laa..mmg dugaan bila seharian kita berlapar dahaga, sedang elok menanti waktu bbuka - tot tot - cik bulan mengambang datang bersapa. Selamat Petang MLady katanya...hmmmm dugaan2... namun apa kan daya - kenangan sebegini kkadang membuat ML tersenyum sendiri... Ada hikmah disebalik kejadian....
 

2.  Bila tiba awal Ramadhan, paling tak lupa - menunggu depan TV mengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar Raja2 tentang tarikh mula puasa! Sebenarnya saat ni lebih dinanti dari menanti diumumkan kita Raya. Entah kenapa? Rasa seronok di hati bila dibagitau ESOK PUASA!! Cuma yg tak best nya bila, TERLEPAS siaran. Rasa mcm tak puashati sbb the thrill of hearing it ( the pengumuman PUASA OR RAYA... ) Ttiba hilang seronok kejap ..then dpt mood smula..lega ssgt.,,,

3.  Suasana sayu bila terpaksa bbuka di tempat keje yg asing. Sepanjang bulan Ramadhan tu, ML berbuka sorang diri kerana tempat ML keje masa tu, tiada org MELAYU sorang pun. Suasana pn lain. Bukan mcm tempat kita. ML terpaksa beragak2 waktu bbuka sbb xde radio, xde bang maghrib kedengaran. Mmg kita tau waktu solat sebagainya melalui waktu yg ditetapkan. Tapi keistimewaan AZAN menandakan waktu berbuka - lain nikmatnya. So xde la nk rasa suasana RAMADHAN mcm selalu kat KL ni. Memamg sedih jgk la waktu tu, tpi apa kan daya, ML bertugas diperantauan (masa tu....)

.4  Terawih bersama anak2: Masih teringat lagi, waktu pertama kali solat di mesjid Taman Setiawangsa. Masa tu, mesjid tu baru dibina. Mmg teruja. Tambah plak masa tu, ML tengah sarat ngandung my prince. Dgn ditemani my princesses yg ketika itu masih belajar, sempat bersolat terawih dgn penuh kusyuk. Meriah sgt rasanya. Kemudian tahun yg kemudiannya, kami solat terawih kat mesjid. Tahun ni, rasa2nya kat tempat yg sama .... insyaALLAH 

5.  Kenangan bebuka puasa dlm suasana murung @ warung Maklady tahun lepas adalah kenangan yg tak mungkin dilupa - bnyk kenangan bersama anak2 dan rakan2 yg sempat bersama2 kami, berbuka @warung kami. Paling happening bila kami masak dan bebuka puasa beramai2 dgn regulars. Suasana yg sgt teruja. Namun menjadi kenangan abadi MakLady & anak2.

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]