WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Friday, June 29, 2012

Once Bite, Twice Shy

MakLady percaya ramai yg minat pelihara binatang kesayangan.

TAPI tau x Uolz yang binatang kesayangan kita pn ada masa nya boleh memberi ancaman kpd kita? 
Kucing sangat manja, comel, dan sentiasa menjadi belaian pemilik mereka. Tapi kita lupa, bahaya yg mengundang..Selain dari bulu halus mrk, yg kerap menimbul alergi. Cakaran dan gigitan mereka pn mampu memberi masalah kesihatan jika tidak dirawati. 

X kesah la mcm mana MANJA nya si PET kita tu. PLEASE ALERT! Gigitan terutama dari kucing, anjing atau tupai boleh bawa bahaya kpd kita. Yezzzaaa ... Jangan Ambil Mudah! hal ini...Walaupn pd pandangan kita, gigitan atau cakaran adalah kecil tpi infeksi nye kita tak tau.... Apa yg perlu kita buat, jika masalah begini berlaku ? 

Seperti yg berlaku pd MakLady bbrapa bulan yang lepas - MakLady kena gigit dengan Kucing adik ML yg ditumpangkan ke rumah ML. Si Meow ni kucing rumah. Xpenah dibawa kluar. Tpi bila dia berada disuasana yg x familiar, dia mungkin rasa diri dia terancam. Dia yang "panic" bila dlm keadaan tertentu, telah menggigit ML kat tangan. Sedangkan ML hanya nk "pujuk" dengan lembut. 

Nasib baik ML cepat bertindak! Klu tak mau hospitalize ke apa.... issskk minta simpang segala kecelakaan dan di rahmat Allah sentiasa. Apa yg berlaku, gigitan tadi mengakibatkan taring nya menyusuk dalam dan terkena urat tangan ML. Masa tu darah terpancut ~! Xsangka plak seSerious mcm tu bila kena gigit. Rupanya gigitan dia terkena salah satu urat. Darah tak mahu berhenti dan lubang gigitan nya nampak jelas. Bukan satu, tapi 2 bekas gigitan. Berlubang beb.. :(( Klu dulu penah jugak kena Cakar dan gigit manja kucing2 pet MakLady. Tpi belum penah lagi alami saat mcm ni...

Nampak tak ada  2x tanda "lubang" pada
pergelangan tangan ...ITULAH tanda gigitan
 si Meow.. Besar sungguh taring dia..
( 15minit kemudian - ketika baru sampai klinik)
Yang Penting : Wlpun mcmne serious ke x, kena ingat yer.. PERGI KLINIK! dapatkan rawatan. Jangan ambil mudah je tau. Gigitan binatang amat bahaya sbb mereka ade air liur yang mampu masuk ke dalam luka kita dan menyalurkan virus dan kuman yg mungkin membahayakan diri & kesihatan.
X sampai pn bbrapa minit masadi klinik, terus membengkak.
Bengkak dan lebam kat area gigitan (double the size) 
Di Klinik, setelah menerima rawatan dan oh koz! kena 1x suntikan.. doktor nasihat kan agar pastikan makan ubat yang disarankan. Klu tak surut atau masih teruk dari skrg ni...HARUS CEPAT ke hospital. Jangan amik ringan klu kena gigitan binatang ... hmmmm Nasib baik MakLady terus ke klinik utk dapatkan rawatan!
Dah mula rasa berdenyut2. Bengkak tak surut2.
Tanda lebam dah mula timbul. Efeksi la ni...
Setelah mendapat rawatan, hati ML pn lega skit. Walaupn bengkak dan lebam nya tak surut2. Xpe la, nnti baik la tu.., pujuk hati ... Di rumah, keadaan makin scary..but i kept taking the medicine ... and klu esok tak berubah kena jugak ke hospital semula - takut ubat yang diambil tak ssuai ke ape.. We'll see how..
Ni gambar masa lepas balik dr klinik . So scary.
Lebam blue-black dan bengkak nmpk sangat !
Mungkin bisa dia ni kot... (pandai2 je aku ni..)
Oklah - cukup la sampai sini je...nnti org kata "ngada2" plak. Apa yg Maklady nk share bukan pasal pengalaman MakLady. Tapi utk ingatkan Uolzi : KALAU KENA GIGITAN - TERUS DAPATKAN RAWATAN! JANGAN TUNGGU LAMA2... BAHAYA!!
Leh nmpk bekas gigitan ?... yg rupa merah
- bekas lubang - tu... Gambar ni, 1 week
after check semula d klinik!
Lama jugak lebam nk surut. Bengkak makin reda. Cuma bekas gigitan tu sampai sekrg masih ada....
LUKA DAH SEMBUH TAPI PARUT NYA MASIH ADA...

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]