WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Saturday, February 11, 2012

Tolong la ...saya blum makan lgi.. Laparrr.. ;(

AHAD - 5hb Feb 2012
Lokasi : Bandor JB
Waktu : Seawal 9pagi 


Salam Maulidul Rasul, Johor Bahru!! Pagi ni ada perarakan Sempena Sambutan Maulidul Rasul diperingkat Negeri Johor...


Pagi2 dah bangun! Despite tido malam tadi pn ntah kul brapa ..( lewat mcm biase...) Pantas BerSiap2 utk turun sarapan. So Excited sbb first time nak breakfast dgn my sis kat JB. Memandangkan cuasa pn Cerah. kami breakfast kat kedai2 area hotel sje. So that lepas tu bleh la sambung Shopping lagi.....sblm balik ke AirHitam smula.


Alamak! Perut pn dah mula keroncong. Then me & my sis pn terjah ke Kedai Mamak yg kami nmpk semalam masa nk balik hotel lepas kluar Jalan-Jalan Cari Makan.... Unfortunately, pagi ni kedai mamak tu FULLHOUSE plakkk!! Almaklumlah baru selesai perarakan. Ramai yg berbaju melayu ppagi Ahad, menjamu selera di pekan. Sesuatu yg jarang2 kita leh lihat KECUALI hari ni..di Johor Bahru.. ;))

Tanpa berlengah lagi, the sisters pn menghayun kaki masing2 menapak ke arah sebuah mini-Restoran yg berhampiran dgn Balai Polis. Actually it's a small makan place yg agak menarik. Beside keunikan duduk letak nya di celah2 jalan. Kedai mamak cum Cafe ni, boleh dikatakan "Happening beb... for a place to cuci mata;)

Sedang elok duduk d kerusi yg strategik, (kira ssuai utk menjamu selera mata) Kami yg sememangnya dari tadi dah lapar, mula pesan makanan. Belek punya belek menu, we decided to ask the waiter to bring our sarapan pagi. Mee Rebus & Nasi Lemak with 2 tehtarik special!! Not to say, the food were OK. The place pun SUPERB lokasinya. X crowded! Pagi tu pn, ada abg2 bond lepak makan minum kat sana. Mmg relax habis MakLady and my sis masa tu... Seronok!! Cuma yang tak berapa seronok semasa kami telah rancak mengadap sarapan. Datang berkunjung seorang "pengunjung" yg kelaparan. Beliau dgn selamber nya, singgah ke meja Uolz smbil melontarkan dialog yg tak leh belah....

"Tolong la cik...saya belum makan lagi.. lapar... tak makan lagi ni...tolong la ...!!" si Amoi tua menghulur tangan meminta duit barang seringgit 2! Buat beli makan katanya. [Dengan LAKUNAN sedih ni, ingat MakLady nk layan? sorry to say, MakLady memang pantang pagi2 dah ada org yg meminta2.] Bukan zalim or kedekut tapi rasanya mcm kita menggalakkan lagi mrk2 ni BERMINTA2. Sedangkan klu dilihat dr segi berpakaian, rasanya, AMOI ni tdi, Xharus meminta2 sedangkan pakaian beliau xde la menampakkan dia ni xde duit utk sara diri. Badan masih kuat lagi? Mmg xlayak dipanggil peminta atau pengemis!!! 
Dah la hari kita sambut Maulidul Rasul... Nk kasi ke tak nak ni? Kalau korg ? hulur ke tak, seringgit 2? Yela. klu dia dok terjegat kat tepi meja tanpa bergerak2, sambil buat muka sekupang pn tak guna!! Nak tak nak, my sis pn hulurlah RM2. THEN the NOT too old chinese lady took the "ang pau"..and TERUS BLAH dari situ!! We looked at each other and SMILE tawar:) Tetiba Bro kat sebelah meja ktorg terus SOUND kat ktorg agar, "Xpayah kasi duit kat pengemis tu...Hari2 dorg ni dtg mintak duit~!"  Menurut Bro tu lagi, DIALOG yg sama je dia pakai!! Alahaiiii Sampai bila masyarakat kita nk sedar gejala sebegini masih bermaharajalela. Yang pelik nya, hal ni berlaku depan mata pihak berkuasa tempatan. Malah bukan sekali, tapi hampir setiap hari. Pulak tu, tmpt kejadian pn berhampiran dgn BALAI POLIS. Xkan nk biarkan je mencemarkan keindahan dan keselesaan bersama dgn aktiviti kurang sehat ni?? Cer pikir! Cer pikir!..

Hmmm...Peristiwa tadi ingatkan MakLady pd " pengemis" stereotype  @ KL terutama kat area Ampang Point. Sama saja "fesyen" dorng!! Menggunakan kaum wanita, org tua dan budak2 muda semata2 utk kaut duit. Gamaknya dari TOKGURU yg sama kot!! Menurut Bro, amoi tua tu kerap ssgt dah kat area tu utk meminta lagi!! LAKUNAN tangkap shahdu berjaya menyakinkan mangsa utk percaya! hmm..mcm biase ku dengar jerr.... 


JELAS kini, org kita yg menggalakkan aktiviti MEMINTA2. Org kita gak yang sgt MURAH HATI. MUDAH MEMBERI , wlaupn " Memberi itu adalah lebih mulia dari yang menerima" tpi tengok2 gak ler dgn siapa kita nak menghulurkan bantuan. Takut nnti, lagi ramai org malas bekerja tapi rajin plak menipu irg ramai dgn mengemis dan perolehi lebih bnyk wang dari org yg memberi. TAK MUSTAHIL kan??   

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]