WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Monday, September 5, 2011

Kerana Mulut Badan Binasa....

Haa...Seingat2 MakLady, Dh bynk kli dh MakLady baca kat blog2 bloggers tega ni. Dh penah gak baca akn pesanan penaja ttgk perkara ni. Setiap masa, ada sajaaa...Tambah menarik lagi, Ramai plak rakan2 blogger MakLady, yg penah alami keadaan sebegini.

Klu nk kata sakit hati. Geram. Terusik Hati dgn kata2 PUAKA rasanya dah LALI. Klu nk kata Panas Hati, Tersinggung, Terguris Perasaan dgn kata2 HINA tuan tanah blog puaka tu, usah sebut lagi. Dah naik mual nk termuntah pn ada...

Cuma pd MakLady, apa pn mrk nk tulis maupn nak lemparkan kata2 itu bukan masalah MakLady. Sbb org yg BERMASALAH sahaja yg akn buat perkara2 tanpa berfikir panjang. Pendek akal. (logika) adalah faktor penting dlm diri mrk yg berperangai sebegini.(masalah besar la tu....)

Ada plak yg kata. ITU HAK BLOGGERS!! Klu nk terjun ke dunia blogging ni, kena la tahan dgn semua ni. Well...Mmg benar! Apa2 pn yg kita nk tulis rasanya mmg hak kita! Tak kira apa jua bahan yg kita nk tulis. Tapi itu bukan ALASAN utk kita tulis sesuka hati kita, mcm DUNIA menulis blog maupn berbual secara FORUM tu, dunia MakBapak Kita yg punya kennn?? I dont think so.. Bukan Smua bloggers terjun ke dunia blogging ni ada NIAT busuk....

Apa jua cara sekali pn, harus waras! Harus panjangkan akal kita ni skit. Jgn ingat DUNIA blogging ni adalah dunia AKU shaja. Masa mengarang entry INGAT sama ~ ada org lain yg memerhati, ada yg membaca, ada yg menilai kita. Fikir sama AKIBAT dari cara PENULISAN kita.


Yezzzaaaa....Klu menulis entry2 PANAS di alamcyber ni HARUS berhati2. Bnyk mata2 yg memerhati.... Bukan apa....Bila dh ramai @ Bnyk jari-jemari yg menggatalkan diri utk mengetuk keyboard demi erti kata nk mengumpat, mengeji, mengutuk....petik org itu, petik org ini, tulis kata2 dusta, kata2 yg mengaibkan, menjatuhkan sesorg. Tu tak masuk lagi bab ~ secara terang2 (bloggers) mengguna kata2 yg kurang enak (maki hamum la tuuuu...) dlm blog masing2. Alahaiiiii adik2, kakak2, abang2 apa jua gelaran di alam blogging ni, harus lebih berhemah dgn setiap tingkah laku dlm berkarya.

MAAF.....Bukan la MakLady nk ngajar korg mcmner nk karang storymory dlm entry masing2 tapi sekadar MENGINGATKAN diri MakLady gak laaa....sbbnya, dari apa yg MakLady dengar (dari ckp2 para sahabat2 blogger MakLady) ada kes2 yg kurang enak telah berlaku keatas bloggers yg LANCANG MULUT bak kata perpatah KERANA MULUT BADAN BINASA!!

Skrg ni pn dah ramai yg gemar menulis entry melalui blog & forum2 tertentu, dgn niat negatif. Apa seronoknya mengaibkan org? Tambah plak, org yg diaibkan itu tidak langsung kena mengena dgn kehidupan mrk sendiri! Klu dibaca entry tersebut, ada yg melampaui batas!! Seakan2 mrk lebih mengetahui segala perihal org yg mrk "fitnahkan"...

Malah ada yg sanggup GO FAR utk menjatuhkan ssorg dgn kata2 dusta tanpa bukti munasabah. Tanpa memikirkan akibat yg menunggu mrk nnti? Apa habuan yg mrk dpt dgn entry sebegini? Tidak kah mrk sedar? secara langsung hal ini mampu mengheret mrk (bloggers) ke muka pengadilan. Silap haribulan, ada yg kena SAMAN! Ada yg mungkin didakwa maupn PENJARAkan atas KESALAHAN2 dibawah AKTA tertentu....!! Hmmm...Tak percaya?? Cer baca sini..!!

 My Pesanan Penaja: KLAU tidak mahu mengaibkan diri sendiri , eloklah jgn sekali2 membina blog demi bertujuan utk mencipta entry2 yg bakal mengaibkan org tertentu.. Sbb janji ALLAH ~ selagi kita tidak mengaibkan org lain dgn mmbuka aib mereka kpd org lain, maka selagi itu lah, ALLAH akan sentiasa memelihara AIB kita....Subhana'ALLAH..

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]