WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Sunday, May 29, 2011

hello Bubble Tea...

Skrg ni. bila sebut je Bubble Tea ~ ramai yg tersenyum dan terbayang lah diwajah mrk, kesedapan dan keenakkan minuman ringan ni masuk ke tekak... sambil menikmati mutiara hitam yg liat2 manja, bila digigit. hmmm nyaman nye...~tambah2 lagi di musim panas skrg ni...

~WAITER.... BUBBLE TEA MOCHA, Pleaseeee...


Tapi ade gak yg masih samar2 atau cuak dgn minuman ni. Ape tidaknya...dh rupa mcm berudu je...terendam dlm minuman berperisa ni....haaaii yaaaa...Jangan la ckp mcm tu MakLady.. Xbaik tau...Nnti ade yg geli plak nk minum..hehehe

Jangan la cepat melatah!!! Xkan la nk letak benda tu dlm minuman. Klu ada, baru la leh diHARAMkan. ye tak..Klu ada pn, dh tentu JAIS, MAIS maupn pihak yg berkuasa menentukan HALAL ke x, bertindak ke atas minuman ni.. Dan lagi satu ~ seblum kita nk kata minuman ni Haram Halal, kita kena kaji dlu ..asal usul bahan2 yg digunakan. x gitu..!!

Sbb tu la MakLady ajak uolz tinjau pasal BUBBLE TEA ni... haaa...mcm org kata. Tak kenal maka tak Cinta. Ape kah BUBBLE TEA ni dibuat dr bahan2 yg dilarang....???

Tapioca Pearls
NO! NO! NO.....ini adalah minuman yg disedapkan dgn kehadiran Tapioca Pearls..!!  Ye la...bebola kecil dlm minuman tu ler.... Also known as "Sagu".. Ya..org melayu kita ni panggil bola2 manik ni, S-A-G-U... !!

Haa... sah2 ianya boleh dimakan.


Minuman berasas teh pd mulanya di perkenalkan di Taiwan. Bubble tea telah menjadi kegemaran kanak2 skolah, apabila mereka ingin menikmati teh yg diberi citarasa "sagu" tersebut agar menarik dan menyelerakan. Utk menyediakan minuman Bubble Tea ni, sagu itu direbus agar ianya kembang. Sagu yg menjadi popular utk minuman ini adalah the Black Tapioca Pearls, yg warna hitam. Ada juga yg ditambah perisa dan warna agar lebih menarik apabila dihidangkan dgn perisa tea yg lain. Skrg ni , boleh juga dptkan perisa kopi atau koko. hmmm...sgt2 teruja utk mendapatkan secawan ;))!!
Sagu hitam ibu kayu yg telah direbus utk Bubble Tea
So ssiapa yg tak penah rasa lagi.. Try la... Harga pun berpatutan. Klu tak silap MakLady, minima antara RM2  hingga Rm3.50 secawan. Murah je kan... ;)) 
Sebenarnya apa yg MakLady tgk n teliti kewujudan Bubble Tea ni sedikit sbnyk mengingatkan MakLady pd sagu besar yg dcampur dlm LaiCheKang maupn ABC. Rasa dia lebih kurang. Samada ianya sama je rasanya dgn "sagu" BubbleTea atau tidak , korg try la Bubble Tea yerr...
Multi color Tapioca Pearls

^ MakLady dh Google pasal BUBBLE TEA ni. ^
Jom Intai2 ...Bubble_tea

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]