WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Sunday, October 19, 2014

Niat Baik Hasil Pasti Baik : Peduli Kan Apa Orang Nak Kata

Tertarik dengan ayat bermotivasi oleh
Osman Affan (Kredit)

Lumrah perangai manusia. Tidak pernah senang melihat orang lain senang. Jadi sentiasa lah bersangka buruk. Jadi apa saja yang dilihat adalah buruk dimatanya...

Kita buat baik orang kutuk : Lazimnya, benda baik yang kita buat orang tak nampak! Tapi ALLAH Maha Mengetahui. Kalau pun orang tak nampak atau lupa! Tapi ALLAH tak pernah lupa. Bukan minta dibalas cukup sekadar ingat. Paling tak boleh belah bila segala kebaikan dan niat kita dibalas dengan kutuk, keji mereka?  

Ada masa nya, kata kutuk mereka itu tidak BENAR sama sekali. Tambah pulak jika disampai kan kepada orang ketiga, Maka dari semangkuk jadi sebelanga FITNAH !  Bila keadaan ini berlaku, Jangan amik port. Lantak kan saja sebab InsyaALLAH balasan ALLAH tetap mereka rasai. Tak perlu kita balas atau kata apa2. Senyum saja. 
* Kalau nak balas jugak cukup sekadar ucap ALHAMDULILLAH :)

Apa yang kita boleh buat: MAAFKAN LAH MEREKA ini. Sebab terang2 mereka ni sebenarnya, rasa kurang senang atau tak mampu melakukan sebaik kita. Dengan kutuk dan fitnah itu juga, mereka akan menerima balasan dari Allah swt. Itu janji ALLAH.

Kita buat jahat orang kutuk : Kalau buat baik pun orang kutuk. Inikan JAHAT. Dah sah, sah memang SALAH! Takkan orang nak kata kita BETUL.  Dah tentu2 jadi kutuk or umpat keji orang. Lumrah lah, bila kita buat salah, takkan kita nak orang puji melangit kat kita? Kalau benda yang tak elok disanjung, apa jadi dengan orang diluar sana? Takut pulak yang mengikut jejak....

Apa yang kita boleh buat: Bila orang ngata kesalahan kita, mungkin ada benarnya. Anggaplah ianya sekadar teguran ikhlas - sebab kita pun bukannya SEMPURNA. So, Kita yang kena kutuk itu tadi, tak payah lah nak sentap atau meroyan. Belajar terima ini secara terbuka. Mungkin dengan carni, kita boleh jadi terbaik, Sebab kita tak MUNGKIN tahu SALAH kita, selagi orang tak sedarkan kita. 

Buat Baik Berpada-pada...

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]