WELCOMES FOLLOWERS WITH A CLEAN, SWEET HEARTED & RESPECTFUL ATTITUDE & MANNER.
** Either write something worth reading or do something worth writing. ~Benjamin Franklin **

~ BISMILLAHIRAHMANIRAHIM ~

ASSALAMMUALAIKUM... Salam Mesra - Salam Blogging dari MakLady

Friday, July 19, 2013

Facebook : No Privacy At ALL

Assalamualaikum Semua dan Salam sejahtera terutama kepada kekawan FB MakLady...
PLEASE TAKE NOTE: 


Selama ini pun kita sedar yang Facebook bukan lah 100% privacy walaupun kita bebas utk set our own page. Wlupun kita tapis sana sini, rupanya masih ada lagi "Applikasi" yang ada dlm profile masing2 yang ANTI Privacy! Itulah hakikat nya...

Sekarang ni plak, kalau anda perasan - ada perubahan pada setting Privacy di profile kita dan rakan2 FB dalam list kita.....? Kenapa boleh jadi macam tu, Rasa mcm dah tak berapa private dah life kita kalau semua butiran kita diketahui UMUM tanpa menapis apa yang boleh atau tak boleh diLIHAT melalui akaun FB kita...tak gitu? 

Menyedari hal ini, MakLady nak share dengan korg semua , tentang " NO Privacy" dalam FB .... semua ni MakLady terima dari kawan2 FB dan mungkin dapat memberi gambaran kpd korg apa yang dimaksudkan agar kita dapat menggunakan FB dengan SELAMAT. 

Sila baca juga link ni >> FB is no friend of privacy

So PLeaseeeee..... baca juga amaran dan aturan kat bawah ni. Pastikan korg copy & paste kat wall korg so that kawan2 FB yang lain dapat dimaklumkan...

"Kepada semua yang berada di dalam senarai kenalan Facebook saya, ada mungkin tidak tahu bahawa Facebook telah mengubah konfigurasi privasi sekali lagi. Applikasi grafik (“Graphic app”) yang baru menyebabkan semua pengguna Facebook di seluruh dunia boleh melihat gambar-gambar (photos), kesukaan (likes) dan komen kita. Malangnya kita tidak boleh mengubah konfigurasi ini kerana Facebook telah menjadikan ia seperti ini.

Oleh itu, dalam tempoh dua minggu akan datang, saya akan terus meletakkan mesej ini dan berharap agar anda juga melakukan perkara yang sama. Saya juga memohon agar anda melakukan perkara-perkara berikut supaya maklumat peribadi yang saya kongsikan dengan anda dan kenalan lain kekal peribadi dan bukan untuk tatapan umum. Saya akan mengeluarkan anda daripada senarai kenalan facebook saya jika anda tidak melakukannya.

Letakkan kursor anda ke atas gambar saya profile saya tanpa mengklik padanya dan tetingkap akan terbuka. Sekarang gerakkan kursor ke perkataan 'Rakan-rakan' (friends) juga tanpa mengklik. Kemudian, klik pada 'Setting’ dan buang tanda pada 'Life events’ dan 'comments and likes’. Dengan cara ini aktiviti saya dengan keluarga dan kawan-kawan saya tidak lagi akan menjadi tatapan umum. Sila tulis/komen ‘done’ setelah selesai melakukannya.

Sila copy dan paste teks ini di dinding (wall) anda sendiri (bukan 'share' ya!). Apabila saya melihat ia diterbitkan pada halaman anda, saya akan buang tanda yang sama untuk anda.

terima kasih atas bantuan anda"

Dari Meja PR MakLady

KEPADA ANDA yg BENCI TAPI RINDU @ yg NyampaH! MeluaT! NaK MuntaH! sama blog atau MakLady sendri : ~ THIS IS her BLOG, her ENTRies, her STORY ! BUKAN BLOG UoLz...! Suka hati MakLady ler, dia nak tulis apa pun. Dia nak syok sendiri ke, nak celoteh berjela jela sekali pun! Dah nama pn BLOG MAK LADY! So, KLU UoLz TAK SUKA cara MAKLADY type atau menulis, keep away from here ~ END STORY ! [",] Finally, Dont Forget to klik "UnFollow" on your way OUT ~ TQVM [",]